Душко Перовић, шеф представништва Републике Српске у Русији: Са “Гаспромом” до енергетске стабилности

Вељко Зељковић
Душко Перовић, шеф представништва Републике Српске у Русији: Са “Гаспромом” до енергетске стабилности

Вишедневна посјета премијера Републике Српске Радована Вишковића Санкт Петербургу била је више него успјешна када је ријеч о свим пројектима о којима се овом приликом разговарало са руским партнерима, а поготово са представницима “Гаспрома”, највеће свјетске гасне компаније у свијету.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” шеф Представништва Српске у Русији Душко Перовић, истичући да је са моћним “Гаспромом” постигнут договор о свим наредним корацима на реализацији пројекта градње крака гасовода “Балкански ток” кроз Републику Српску.

- Верујем да ће већ наредног месеца доћи до потписивања мапе пута, а којом ће тачно бити дефинисане обавезе и динамика на реализацији овог капиталног пројеката за Републику Српску. Све је утаначено и са компанијом “Гаспром СПГ”, која би требало да у Зворнику направи једну фабрику за укапавање гаса. Ради се о пројекту вриједном око 75 милиона евра. Значи све кључне ствари за нас овом приликом су договорене те је одлучено да сви припремни радови буду максимално убрзани с обе стране. Опрема је већ готова, али због ситуације у вези са пандемијом није било могућности да она буде довезена те се сада обављају припреме за њен транспорт - рекао Перовић.

ГЛАС: Да ли је реално да до првих радова дође већ у првој половини наредне године те шта ће овај гасовод значити за Српску?

ПЕРОВИЋ: Мислим да није. Корона је све пореметила. Реалније је да се с првим радовима крене у другој половини 2022. године. А шта ће он значити за Српску? Као прво, гас као енергент ће значајно појефтинити, али ћемо учврстити и нашу енергетску стабилност. Не треба заборавити и да је гас еколошко гориво. Добићемо природни енергент који гори 99,8 одсто. Бенефити гасовода за нашу привреду, али и грађане, су немјерљиви.

ГЛАС: А када су у питању други пројекти који су били предмет разговора?

ПЕРОВИЋ: Први пут смо посетили компанију “Технопарк”, с којом ће бити успостављена сарадња. Мислим да ће Влада Републике Српске ускоро донети одлуку о потписивању заједничког протокола са овом руском компанијом, али и мапе пута. Посјетили смо и “РЕП холдинг”, који послује у саставу “Гаспрома”. Они производе гасне турбине. Наша делегација је била јако задовољна оним што је тамо видела, јер се ради о најсавременијој технологији. И они су спремни за сарадњу, не само да обезбеде неопходну опрему, већ и да инвестирају у градњу гасних електрана у Српској. Завод “Невски” се чак понудио да изради идејно рјешење за гасну електрану у Зворнику.

ГЛАС: Разговарано је и са представницима фармацеутске компаније “Биокад”, која већ једно извјесно вријеме показује интересовање за тржиште БиХ, али не иде све предвиђеном динамиком. О чему се ради?

ПЕРОВИЋ: Не иде јер их блокирају разни сарајевски лобисти, којима не одговара да руска фармацеутска компанија “Биокад” уђе на наше тржиште, јер они имају далеко јефтиније лијекове од конкуренције. Из сада непознатих разлога надлежни су им одузели издату регистрацију за лекове који се примењују приликом лечења онколошких болесника, а који су врло квалитетни, а ту се посебно истиче лек за лечење рака плућа. Он је врло ефикасан, али и много јефтинији од оних са запада. И људи то треба да знају, да виде како се поједине службе и институције са нивоа БиХ односе према животима и здрављу обичних грађана.

Набавка вакцина

ГЛАС: Да ли су планиране и договорене нове испоруке вакцине “спутњик” Српској?

ПЕРОВИЋ: Узимајући у обзир све околности могу слободно рећи да је сарадња Српске и Русије и на овом пољу била одлична. До краја овог месеца треба да буде реализована још једна испорука нових количина вакцина. Ми смо њима увек били приоритет за испоруке вакцина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана