Дураковићев насљедник стиже из бошњачког клуба

Ведрана Кулага Симић
Дураковићев насљедник стиже из бошњачког клуба

СРЕБРЕНИЦА - Српски политички блок у Сребреници, предвођен СНСД-ом и СДС-ом, приводи крају припрему материјала за сједницу локалног парламента 16. септембра на којој ће одборници гласати о разрјешењу Ћамила Дураковића са позиције предсједника Скупштине, те отворити потрагу за његовим насљедником.

Дневни ред за сједницу Скупштине општине Сребреница утврђен је крајем прошлог мјесеца, а окидач за смјену Дураковића је, према наводима, његово непримјерено и недолично понашање, те иступи у медијима када одговора у својству локалног функционера Скупштине, као и кршења Пословника.

Дураковићева смјена је, према ријечима саговорника “Гласа Српске”, готово завршена ствар, ако се узме у обзир да српских одборника има 15 и сви би требало да гласају за предложену одлуку, за разлику од шест одборника из редова бошњачких странака који и даље стоје уз Дураковића.

Извор “Гласа Српске” упућен у дешавања на политичкој сцени Сребренице сматра да Дураковићев насљедник вјероватно неће бити изгласан у првом кругу, али да се из незваничних разговора са бошњачким политичарима у Сребреници види да има заинтересованих кандидата за позицију коју, како каже, прижељкује свако ко се кандидује на изборима.

- Неће одмах прихватити, али хоће кроз неких два мјесеца - најављује наш саговорник.

Са начелником општине Младеном Грујичићем (СНСД) и шефом одбора те странке у Сребреници Радомиром Павловићем, који је и потпредсједник СО у тој локалној заједници, јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Први човјек сребреничког СДС-а Момчило Цвјетиновић каже за “Глас” да би српски представници идућих дана требало да се нађу за истим столом како би припремили процедуралне ствари за нову сједницу.

- Одлука свих странака и представника је да Дураковић буде разријешен и то ће се десити. То мјеста припада Бошњацима, нико то не жели да узме, али ту треба да буде особа која ће поштовати Републику Српску, Пословник о раду СО, а не да ради шта хоће и блати Српску и српски народ - истакао је Цвјетиновић, који вјерује да ће бити заинтересованих кандидата за то мјесто, не желећи да говори више о томе јер, како каже, нису надлежни.

На питање да ли су могући проблеми у раду Скупштине ако буде изгласана Дураковићева смјена, а не буде изабран нови предсједник СО, тврди да их неће бити.

- Сигурно ће га поново предложити, али то неће проћи на Комисији, а неће бити проблема јер постоји потпредсједник са својим овлашћењима - рекао је Цвјетиновић.

Дураковић, с друге стране, поручује да је политичка криза продубљена у самој Сребреници, да је иницијатива из српских странака стигла, како каже, без дубљег размишљања, те подвукао да су посљедице евидентне.

- Позиција предсједника Скупштине, по актима, припада Бошњацима јер је начелник из реда српског народа. Клуб Бошњака је мене предложио, а сада смо у ситуацији да колеге из српских странака киднапују легитимитет који припада нама, односно да ми предложимо Бошњака за кога сматрамо да он треба да буде на тој позицији. Ту смо гдје смо, имају већину, предложен је мој опозив у нади да ће имати други приједлог. Неће га имати, тврдим - казао је Дураковић за “Глас Српске”.

Избори

Ћамил Дураковић тврди да су Бошњаци први пружили руку колегама које имају већину у локалном парламенту након посљедњих локалних избора и да је, на основу тога, и конституисан сребренички парламент.

- Свјесно нас воде у блокаду. Два мјесеца након моје смјене имаћемо опет неконституисану локалну власт. То нас води ка увођењу повјереника и нове изборе за Скупштину општине. Нисмо за ово и позивамо колеге да ово ријешимо до 16. септембра - казао је Дураковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана