Додик затражио смјену Џаферовића, најавио блокаду пројеката за ФБиХ јер су блокирани сви за Српску

Г.С.
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је данас на сједници Предсједништва затражио смјену предсједавајућег Предсједништва Шефика Џаферовића зато што крши Пословник о раду те институције и Устав БиХ.

Додик је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да се Џаферовић лажно представља и да је то учинио у више наврата.

Додик је раније данас поднио Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против Џаферовића „јер је самоиницијативно, неовлаштено и без одлуке Предсједништва БиХ учествовао на Самиту међународне кримске платформе“.

Додик је на конференцији за нвоинаре у Бањалуци навео да је на сједници Предсједништва БиХ предложио пет тачака дневног реда које нису усвојене.

-То довољно говори о односу друга два члана Предсједништва БиХ Џаферовића и Жељка Комшића према Републици Српској. Српски представници на нивоу БиХ блокираће све пројекте у ФБиХ, док се не омогући реализација пројеката за Републику Српску - рекао је српски члан Предсједништва.

Појаснио је да на сједницама Предсједништва осим развојних пројеката за ФБиХ ништа не може да прође.

-Не могу више да подржавам развојне пројекте у ФБиХ. Није ми драго, али тако морам да радим због патолошког односа друга два члана Предсједништва БиХ према развојним пројектима у Републици Српској - рекао је Додик.

Додик је истакао да су друга два члана Предсједништва БиХ показали да је њихова политика антисрпска.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да је на овај начин направљена озбиљна штета за Српску.

- То је малигно понашање Сарајева - рекао је Додик.

Истакао је и да друга два члана Предсједништва БиХ раде против интереса БиХ.

Додик је додао да је на сједници Предсједништва БиХ одбијен и његов приједлог да се Кристијан Шмит, високи представник у БиХ којег Република Српска не признаје, удаљи из БиХ и поднесе пријава.

Одбијени пројекти

Милорад Додик је предложио да у дневни ред данашње сједнице Предсједништва буде уврштено усвајање нацрта основе за вођење преговора ради закључивања међудржавног уговора између БиХ и Србије о изградњи гасовода „Нова источна интерконекција БиХ и Србије“ на правцу граница Србија-БиХ-Бијељина-Бањалука-Приједор-Нови Град.

Додик је у свом приједлогу, који су друга два члана Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић одбили, истакао да би Република Српска, а и цијела БиХ, оствариле значајне економске бенефите, просперитет и напредак, реализовањем пројекта о изградњи овог гасовода.

Он је истакао да су разлози за закључивање овог споразума изградња транспортних гасовода ради задовољења обавеза из уговора о оснивању Енергетске заједнице земаља југоисточне Европе, те основних постулата правне тековине ЕУ којом се наглашава потреба интегрисања и развој тржишта природног гаса.

-Не треба занемарити ни географску повезаност Србије и БиХ и њихову узајамну просторну наслоњеност - наведено је у приједлогу и истакнуто да је тај пројекат уврштен у документ „Оквирна енергетска стратегија БиХ“ до 2035. године и означен са високим приоритетом за Српску и БиХ.

Реализацијом овог пројекта обезбјеђује се диверсификација правца и извора снабдијевања природним гасом ради обезбјеђивања безбједности снабдијевања природним гасом (Балкански ток - Турски ток, ТАП и ТАНАП, ЛНГ терминал у Александроуполису), навео је Додик у свом приједлогу.

Он је подсјетио да су споразум о изградњи гасовода потписала предузећа „Србијагас“ Нови Сад и „Гас-Рес“ Бањалука 16. марта прошле године.

Додик је предложио да у дневни ред буде уврштено и доношење одлуке о покретању поступка за вођење преговора ради закључивања меморандума о разумијевању и сарадњи на реализацији инфраструктурног пројекта „Изградња аеродрома Требиње“ између Савјета министара и Владе Србије, са нацртом меморандума.

Додик је истакао и да је и питање аеродрома у Требињу одбијено.

-Изградња аеродрома омогућава већи проток људи, робе, капитала, услуга и технологије, као и економски развој - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Савјет министара 30. марта утврдио приједлог основа за вођење преговора ради закључивања овог меморандума, а иницијативу за закључивање и текст нацрта меморандума предложила је Србија.

Додик је у приједлогу навео да је ради реализације активности из меморандума предвиђено формирање међудржавне радне групе сачињене од представника надлежних органа потписница меморандума.

Осим тачака о гасоводу и аеродрому Требиње, Џаферовић и Комшић одбили су још један приједлог српског члана Предсједништва БиХ да на дневни ред сједнице буде уврштен приједлог о приступању БиХ иницијативи „Отворени Балкан“.

Додик је указао у свом приједлогу да „Отворени Балкан“ има за циљ олакшавање или у потпуности либерализовање трговине робе и услуга, те омогућавање слободног кретања људи и капитала између земаља учесница ове иницијативе.

Наводећи да у БиХ постоје предрасуде, искривљена слика и неоправдан недостатак повјерења о томе шта представља иницијатива „Отвореног Балкана“, Додик је појаснио да она не представља никакву организацију, већ сет мјера које је неопходно провести у сврху приближавања ка четири европске слободе и доношења конкретних и мјерљивих користи и бенефита за грађане и привреднике.

-“Отворени Балкан“ би убрзао промет робе и увезивање људи што би несумњиво утицало на бржи развој привреде и осталих сегмената живота становништва. Да би се остварио пуни потенцијал ове иницијативе потребно је да јој приступе све земље Балкана јер би то створило економски потентно и конкурентно тржиште од чак 18 милиона људи - навео је Додик.

Пријава

У пријави коју је Милорад Додик поднио Тужилаштву БиХ против Шефика Џаферовића је наведено да је Џаферовић злоупотријебио службени положај и овлаштења тако што је поступио противуставно и противно Пословнику о раду ове институције на нивоу БиХ и на тај начин оштетио Републику Српску.

Пријава је поднесена против Џаферовића због постојања основа сумње да је у својству члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ злоупотријебио свој службени положај и овлаштења у намјери теже повреде права другог, тако што је поступио противно одредби Устава БиХ која прописује надлежности Предсједништва БиХ.

Џаферовић се, стоји у пријави, „сумњичи да је поступио противно Пословнику о раду Предсједништва БиХ који регулише овлашћења чланова у раду Предсједништва, односно да су сви чланови Предсједништва БиХ подједнако надлежни за представљање и заједничко, дакле скупно, заступање Предсједништва и његових ставова, и то спрам јавности и других домаћих и иностраних институција“.

-Злоупотребом положаја и овлаштења нанесена је и штета другом – у овом случају Републици Српској јер је усљед незаконитог и неовлаштеног дјеловања Џаферовића, Република Српска спријечена да у конкретном случају искаже свој званични став путем српског члана Предсједништва БиХ који се бира са територије Републике Српске о овом важном питању спољне политике - наведено је у кривичној пријави.

Оваквим поступком, додаје се у пријави, теже је повриједио права чланова Предсједништва БиХ, те и право српског члана Предсједништва БиХ да остварује своја права из надлежности како је то прописано чланом В 3 а Устава БиХ, чиме је починио кривично дјело злоупотребе службеног положаја или овлаштења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана