Додик: Упознаћу Путина о опструкцијама на нивоу БиХ уз асистенцију западњака

Срна
Додик: Упознаћу Путина о опструкцијама на нивоу БиХ уз асистенцију западњака

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће током посјете Москви у септембру пренијети руском предсједнику Владимиру Путину како су се “западњаци распојасали у БиХ”, да мисле да је то њихово буњиште и да ту могу да чепркају и раде шта хоће.

Додик је, коментаришући документ СДА у ком позивају САД, Британце и ЕУ да интервенишу у БиХ, истакао да муслимани покушавају да искористе причу о Украјини да би реализовали циљеве везане за БиХ које су утврдили још 2018. године, а то је да у БиХ нема ентитета.

“Њихови савезници све ово време су били управо они које они позивају. Међутим, формално-правно, гарант Дејтонског споразума је и Русија. Њу не позивају. Нема ту ни Кине која је чланица Савета безбједности. Свој напад су усмјерили искључиво на Србију и Хрватску”, рекао је Додик за “Спутњик”.

Према његовим ријечима, муслимани хоће ексклузивно БиХ за себе.

“На сцени је изразити муслимански национализам који иде за тим да БиХ прекрајају на свој начин. За то су им логистика били Американци, а највише Британци док је ЕУ била извршилац радова”, додао је Додик.

Додик је рекао да је на дневном реду током предстојеће посјете Русији пуно питања која су почета у његовом претходном разговору с руским предсједником Путином.

“Сад бисмо хтјели да сагледамо сав контекст наших односа. Рачунамо на сарадњу и подршку и саме Русије. Једнако смо спремни да са становишта свог капацитета подржимо сва настојања да Русија обезбиједи стабилно и безбједно окружење и сматрамо да је то потпуно легитимно. У том контексту разговараћемо и о економској сарадњи”, навео је Додик.

Он је указао на опструкције на нивоу БиХ у вези с одређеним развојним пројектима попут гасова, у чему им асистирају странци, неизабрани наводни високи представник.

“У том погледу желим да упознам сваког свог саговорника, па ћу са тиме упознати наравно и предсједника Путина везано за ту праксу. У околностима у којима се дешава проблем са Украјином западњаци су се до те мере распојасали овдје да више не држе ни до међународног права, ни до било чега другог. Искључили су Русију и Кину из било каквих процеса, мисле да је ово њихово буњиште и да овдје могу да чепркају и да раде шта хоће”, рекао је Додик.

Говорећи о Косову, Додик је рекао да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти тамо не одлучује него ради према инструкцијама својих британских и других шаптача.

“Они су одлучни да третирају Косово као државу. Ми смо то гледали овдје у БиХ. То је готово исти концепт по коме они желе да направе унитарну, централизовану земљу. А увијек су иза тога стајали странци”, навео је Додик.

Према Додиковим ријечима, немају никаквог разлога да вјерују западњацима.

“Наравно, ми политичари морамо да сарађујемо, али тим понудама Данајаца апсолутно се не треба заносити. Радује ме да видим одлучност наших људи на Косову, одлучност државних органа Србије”, нагласио је Додик.

Он је рекао да Република Српска стоји на принципима српске националне и државне политике.

“И ми имамо право као и сви народи да имамо јединствену националну политику одбране наших интереса. Зато сам захвалан /предсједнику Србије Александру/Вучићу што је онако експлицитно рекао да се колоне неће десити и да ће то спријечити”, навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана