Додик: Русија привржена Дејтону и није спремна да се из њега повуче

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БИЈЕЉИНА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Русија остаје привржена Дејтонском мировном споразуму и није спремна да се из њега повуче, без обзира на то што западњаци покушавају да је избаце. -

“Русија се веома активно укључује по питањима која долазе из БиХ у Савјету безбједности УН”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је руски предсједник Владимир Путин пријатељ мира, стабилности, уважавања, политике немијешања и политике која треба да осигура дугорочну стабилност и мир, а то је и оно за шта се Република Српска и залаже.

Српски члан Предсједништва рекао да чињеница да је три пута за 10 мјесеци разговарао са Путином указује на добре односе Републике Српске и Русије.

“Путин је несумњиво велики пријатељ свих мирољубивих људи на свијету и оних који хоће да сарађују са Русијом и уважавају је. Наш народ је несумњиво један од тих”, рекао је Додик за “Мис телевизију”.

Он је рекао да је на састанку у Москви са Путином било разговора и о политичким темама, наводећи да Руска Федерација остаје привржена међународном праву, без обзира на то што је то право “пало”.

“Сама чињеница да Русија и Кина, као сталне чланице Савјета безбједности, инсистирају на међународном праву, као и многе земље у свијету, говори о томе да су оне спремне да се супротставе ономе што западни свијет ради, а то је да путем неких правила које намећу уређују свијет онако како мисле да треба”, рекао је Додик.

Додик је навео да је приврженост Дејтонском споразуму додатни разлог да се вјерује у Русију да се поштује међународно право, а не дневна воља, или невоља, неког министра западне администрације.

“Вјерујем да је будућност свијета у земљама које се поштују, а не у системима у којима се свако мијеша у туђе послове. Путин рачуна да је патриотизам најважнија ствар коју људи могу да имају. То јесте супротно ономе што гледамо у неолибералном свијету, који тражи одрицање од идентитета нације, па чак и државе”, рекао је Додик.

Он је навео да је тако и овдје, као и да треба схватити да оно што се намеће са стране није дио културе и традиције српског народа, нити будућности.

“Разговор са Путином, несумњиво једним од водећих лидера свијета, био је разговор пријатеља, без икаквих скривених намјера, евентуалних спекулација”, рекао је Додик.

Осврћући се на то да није дозволио да БиХ уведе санкције Русији, Додик је рекао да му је Путин пренио да зна са каквим се тешкоћама сусреће у вези са тим.

“Русија је велика држава са великом политиком, нису скучени као ови у Сарајеву гдје мржња извире на сваком кораку од стране политичког Сарајева и према Србима и Србији и Републици Српској, у овом тренутку готово видљиво и према Русији, а поготово према Путину. Русија на то није узвратила тиме да ФБиХ не добије гас него да то буде по истим условима као према Српској”, навео је Додик.

Он је истакао да то говори о величини Русије и предсједника Путина.

“Да су Џаферовић или Бакир Изетбеговић у другој позицији они би давно заврнули гас, али нису. Зато је Русија велика, моћна”, рекао је Додик.

Додик: Српска једина у региону има вишак електричне енергије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да му је било важно да током посљедње посјете Русији обезбиједи снабдијевање гасом за конзум у Републици Српској, као и инвестиције, гасовод и гасне електране у оквиру договореног аранжмана.

“жЗарубежњефтж, који је власник Рафинерије нафте у Броду градиће електрану на гас од 100 мегавата. Све то скупа треба да осигура нашу енергетску стабилност и да будемо значајна дестинација за извоз електричне енергије”, нагласио је Додик.

Он је додао да у овом тренутку Република Српска једина у региону има вишак електричне енергије.

“То нама омогућава да за наше људе држимо цијену електричне енергије на веома ниском нивоу”, изјавио је Додик за “Мис телевизију”.

Он је рекао да Република Српска задржава ниску цијену за домаћу понуду, а од вишка које продаје екстерно, балансира и да су њени биланси увијек позитивни.

“Оно што нама даје шансу јесте да са вишком електричне енергије и капацитетима које сада изграђујемо дођемо у позицију да дамо гарантовану струју на пет година, коју нико не може дати осим нас, и да ономе ко отвара фабрику и запосли људе кажемо да се цијена наредних пет година за њих неће мијењати. То је предност коју ћемо да искористимо”, истакао је Додик.

Он је рекао да му је било важно да за конзум у Републици Српској осигура снабдијевање, поготово у овим данима и мјесецима када Европа у цјелини стење пред могућим притисцима у вези са недостатком гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана