Додик: Прича о јужној конекцији само ново условљавање федералних политичара

Г.С.
Додик: Прича о јужној конекцији само ново условљавање федералних политичара

БАЊАЛУКА - Мостарски сајам има велики значај и увијек сам цијенио труд, као и лични интегритет, који у овај догађај годинама улаже Драган Човић, и то ништа није спорно, написао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свом Твитер налогу.

- Међутим, када сам видио да треба да сједим за столом с Кристијаном Шмитом, онда нисам хтио да кварим идилу о којој Елмедин Конаковић говори и да реметим осјећај успјеха у формирању Владе Федерације, онако како је формирана. Све друго је изван тог - успјешна усаглашеност о којој је говорио Конаковић, који каже да је за договор, а онда мимо било каквог договора намеће став како ће БиХ гласати у Савјету Европе о такозваном Косову, или како да се гласа у УН-у без консултација с Предсједништвом БиХ - поручио је Додик.

Додик је упозорио да "то није договор, већ кршење договора".

- Прича о гасоводу из Србије траје већ 15 година и знамо да ниво БиХ треба да да формалну сагласност за додирну тачку. Конаковић појашњава да је то волунтаризам Републике Српске, што није тачно у погледу волунтаризма. Свих ових година покушавали смо да се добије формална сагласност за гасовод и даље не разумијемо зашто не може - истакао је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да је "по том питању исто било још од Златка Лагумџије па до данас".

- На задњем радном састанку с представницима "тројке" речено је да развојни пројекти неће бити заустављани. А један од разлога зашто није одржана посљедња сједница Савјета министара је управо тачка дневног реда о гасоводу. Онда се након тога додају друге тачке дневног реда, а та конекција изостави - рекао је Додик.

Додик је поручио да "то није договор и не може бити".

- Сада иде њихова прича о јужној конекцији, то је само ново условљавање. Али, ми немамо ништа против стављања те јужне конекције на дневни ред сједнице Савјета министра - нагласио је Додик.

Говорећи о закону о спољним пословима, Додик је рекао да га "БиХ никад није имала и да о томе треба да се договара".

- Конаковић спомиње и закон о ВСТС, који је проблематичан и он представаља један од приједлога Европске комисије из 14 приоритета. Али како то да се из приоритета издваја само оно што одговара Бошњацима или ко је тај који каже шта је то што је битније од другог из тих приоритета? Оно што је данас могло да се види, Конаковић је с ХДЗ-ом постигао договор о Изборном закону и то је добро. Надам се да ће тај договор бити одржив. Видјећемо - закључио је Додик. 

Подсјетимо, министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић рекао је данас да су сагласни са питањем Источне гасне интерконекције, те да оно само треба да се нађе на сједници Савјета министара.

- Источна конекција је уреду, само треба да дође на Савјет министара јер не може Република Српска потписивати уговор са Србијом. Изненађујуће је да Милорад Додик, предсједник Српске, каже ако не буде источна конекција, неће бити ништа. Биће Источна, али ће бити и Јужна интерконекција, биће и Закон о ВСТС-у, Закон о спољним пословима, ништа ми не условљавамо али зашто они неће да прихвате и ове ствари? - рекао је Конаковић,.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана