Додик: Политика Српске окренута јачању мира, стабилности, економије

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да за 30 година Републику Српску види као независну државу која ће бити развијенија, у одређеном државном облику уједињена са Србијом, без лоших намјера према окружењу.

Додик је рекао да је данас Република Српска стабилнија него икада, да је субјект, али да њена независност зависи од низа процјена.

“Говорићу још десет година да се требамо мирно разићи док се не разиђемо. Право грађанства те идеје мора постојати и то морате понављати. То не разумију политичари у покушају у Републици Српској којима је важније да импресионирају некога са стране, него да ово свом народу обезбиједе”, рекао је Додик за РТРС.

Додик је поручио да Српска има своју политику, која је окренута јачању мира, стабилности, економије и подршке становништву.

“Направили смо Републику која изгледа боље. Бањалука је већа, као и Пале и Требиње. Ишли смо концепцијом да развијамо Требиње као регионални центар. Такође, и Вишеград гдје 40.000 људи годишње посјети Андрићград. Развијали смо Олимпијски центар жЈахоринаж, Зворник, Бијељину, Добој”, нагласио је Додик.

Он је навео да је протеклих деценија обављао важне функције у Српској, да је једно вријеме био и опозиција, али да никада нису изостајали притисци странаца, па чак и пријетње по њега и његову породицу.

“Пријетње су ме само ојачавале да наставим. Увијек сам се водио тиме колико моје понашање доноси или односи Републици Српској и да ли је угрожавамо ако кажемо да нешто нећемо. Давно сам схватио да не угрожавамо и да Републици Српској може помоћи једино недвосмислен став одбране њених вриједности”, истакао је Додик.

Он је додао да није било лако преговарати о многим важним питањима, када је често био сам против свих, али да је увијек имао јасну политику која је значила јачање Републике Српске.

Додик је навео да су индиректни порези најстрашнији губитак Српске, те да је у вријеме његовог првог мандата, као премијера, Српска била фискални субјект која је посредством донација плаћала заједничке институције, али да се то промијенило када је отишао у опозицију.

Он је додао да су важне ствари драматично промијењене у вријеме мандата Младена Иванића, попут војске, индиректних пореза и осталог.

“Све је драматично промијењено, прави се једна служба и намеће закон којим се дефинише да се прво подмирује БиХ, а оно што остане иде ентитетима који у суштини финансирају живот, јер је код ентитета образовање, здравство, социјала...Војска била-не била, мислим да овај простор треба демилитаризовати”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је успио да се одупре притисцима који су се односили на реформу полиције, као и да је у САД одбио да потпише папир на којем се налазила и сагласност за промјену назива Републике Српске и да се у БиХ бира један предсједник и укине трочлано Предсједништво.

“Када сам дошао 2006. године /на функцију премијера Српске/ на столу је било 13 захтјева за пренос надлежности - да се на нивоу БиХ формира министарство пољопривреде, екологије, да се обједини пензиони фонд, здравствени фонд, шуме...”, навео је Додик.

Додик је поновио да је, упркос притисцима дијела међународне заједнице, Република Српска јачала, те да је захваљујући добрим односима са Руском Федерацијом успјела да се заштити од британске Резолуције о Сребреници.

“У томе је сублимиран сав однос Британаца према нама. Ако икоме Срби не треба да вјерују - не треба Британцима. То је подмукла политика према нама... Сваки амбасадор Велике Британије који долази овдје едукује се на причи 'спријечи Србе', ништа друго не уче”, рекао је Додик.

Он је навео да је поносан на контакт који има са предсједником Русије Владимиром Путином који је у многим питањима помогао Српској, приликом куповине Рафинерије нафте у Броду, стављања вета у Савјету безбједности на британску резолуцију...

“Волим да се сретнем са Путином. Никада није тражио од мене ништа да урадим, само је питао шта може помоћи”, рекао је Додик.

Он је навео да није лако било гледати бомбардовање Југославије 1999. године, али да Српска није могла ништа да уради осим да се солидарише и помогне колико је могла.

Додик је рекао да су у сједишту НАТО-а у Бриселу од њега тражили сагласност за бомбардовање, али да то није могао прихватити.

“Показивали су ми да све један мост између Србије и Републике Српске у првим сатима треба да буде срушен. Рекао сам да ако иједан мост на Дрини сруше имаће побуну у Републици Српској. На крају смо договорили да покушам да убиједим /предсједника Југославије Слободана/ Милошевића да још једном разговара”, рекао је Додик.

Он је додао да није желио да распише мобилизацију у Српској у то вријеме, јер је сматрао да на тај начин не може помоћи Србији, иако су појединци из Српске то тражили.

“То је било веома деликатно вријеме, тешко за све нас. Мотивисао сам се тиме да ми не будемо ти који ће страдати непотребно и јуначити се у томе. За мене је био тај моменат у којем су они поштовали то да не руше мостове на Дрини, а ја да ћу чувати мирну Републику Српску, а да помогнем Србију колико могу”, рекао је Додик.

Он је поновио да су то била тешка, изазовна времена, и да је било некоректно причати какве је тадашња структура у Србији имала намјере.

“Када је /Зоран/ Ђинђић преузео Владу Србије био сам у прилици да се упознам са неким плановима који се, на срећу, нису реализовали, а које је имала Србија - да се у вријеме бомбардовања узбуни и подигне Република Српска у егзодус и да се народ са границе шаље на Косово. Бањалуци је било предвиђено да иде у Призрен и Приштину”, присјетио се Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана