Додик и Цвијановић: Нико нема користи од спречавања реализације развојних пројеката

Срна
Додик и Цвијановић: Нико нема користи од спречавања реализације развојних пројеката

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да не види разлог да било ко у БиХ спречава реализацију развојних пројеката, међу којима су и они који се односе на гасне интерконекције.

-Република Српска није спречавала развојне пројекте у ФБиХ и очекујемо да се тако и ФБиХ понаша. Спречавање пројеката говори о немогућности БиХ и то се неће много трпјети - рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да се посљедњих 12 година покушава обезбиједити источна гасна интерконекција.

-Формално-правно гледано они су од тога направили мит, иако је ријеч о техничкој одлуци. Зашто да не градимо гасовод, па до сада је могао бити завршен. Да ли знате колике губитке имамо зато што немамо гасовод за привреду и становништво и колико је важан за енергетску стабилност? Ништа нисмо урадили зато што неко у Сарајеву измишља неке разлоге - рекао је Додик.

Поновио је да Република Српска нема ништа против јужне гасне интерконекције, али да ће имати ако буде условљавана источна.

- Ако ово питање буде на дневном реду Савјета министара подржаћемо га. Енергетика је у надлежности ентитета, а не БиХ, и доношење закона о гасу на нивоу БиХ није у складу са Уставом.

Развојна компонента је у надлежности ентитета и зашто се у томе спречавамо, односно зашто је неко сконтао да нам блокира изградњу „Бук бијеле” и аеродрома у Требињу. Вриједност наших пројеката је скоро четири милијарде КМ - рекао је Додик.

Напомиње да Републици Српској никада није пало на памет да затвори гас Сарајеву зато што јој се спречавају развојни пројекти.

-Ако неко сматра да треба зауставити Српску, онда ће бити заустављена цијела БиХ - закључио је Додик.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да блокада пројеката гасних интерконекција, коју најављују два члана Предсједништва, никоме неће донијети било какву корист, али хоће штету и то највећу управо БиХ.

На питање Срне да прокоментарише најаве Жељка Комшића и Дениса Бећировића да ће у Предсједништву блокирати пројекте гасне интерконекције, Цвијановић је рекла да је жалосно то што су покушаји блокаде енергетских пројеката и економског развоја Републике Српске постале тема која уједињује политичке актере из Сарајева, укључујући и њене колеге из Предсједништва.

- Ако је некоме стало да грађане Републике Српске одврати од БиХ и уруши и саму помисао о могућности заједничког живота, онда је ово најбољи могући начин. Јасно је да се политички не слажемо око многих важних питања, али свјесно наносити економску штету Српској и њеним грађанима је одраз крајње злонамјерности и непријатељски чин који озбиљно доводи у питање сам смисао постојања БиХ - указала је Цвијановић.

Поручила је да ће Република Српска бити принуђена да се заштити од насртаја из Сарајева, не бирајући правна и политичка средства, а они који данас блокирају њен развој сносиће пуну одговорност за све посљедице који би могле да услиједе.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да Предсједништво БиХ званично даје одобрење о отварању преговора, па онда Савјет министара ради мање више технички посао.

- Није то небитан технички посао. Онда то поново долази на Предсједништво. У три наврата се појављује та врста предмета и на крају тај трећи пут је ратификација међународног уговора. Предсједништво је овдје кључно. Без закона о гасу ја за то нећу гласати никад - поручио је Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана