Додик дан прије датума новог рочишта путује у Брисел

Срна
Додик дан прије датума новог рочишта путује у Брисел

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће у Бриселу 5. децембра присуствовати састанку који ће бити одржан на високом нивоу.

Одлазак у Брисел заказан је дан прије новог датума рочишта Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника РС Милошу Лукићу пред Судом БиХ.

Додик је истакао да на дневни ред поменутог састанка може да се стави свих 14 приоритета које је Европска комисија поставила пред БиХ, али да прво треба да се рјешавају питања Уставног суда БиХ, ОХР-а и Изборног закона. Поручио је да неће пропустити прилику да у име Српске каже оно што мисли да треба.

Он је навео да се у Сарајеву спекулише да би лажни високи представник могао да наметне закон о изборном процесу, али да је то апсолутно неприхватљиво и скрнавило би слободне и демократске изборе у БиХ.

"Наметање високог представника сматрамо сваким кораком ближе мирном разлазу у БиХ", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је БиХ пошла путем разлаза, али да не може рећи када ће он дефинитивно бити завршен.

"То ће се десити на миран начин и никаквог сукоба у том погледу нема. Република Српска не планира никакву насилну сецесију, то су лажи пропагандног карактера, али Српска не жели да буде егзекутор над собом и да допринесе својој политичкој смрти, зато неће бити саучесник у томе. Ако нисмо саучесници, онда је пропао модел који хоће да изграде", рекао је Додик.

Он је поновио да се Уставни суд БиХ не може сматрати легитимним за доношење одлука и да све што се данас покушава јесте придобијање новог легитимитета.

"Република Српска предлаже да се донесе закон о Уставном суду и то је прва ствар која треба да се деси од 14 приоритета које је поставила Европска комисија", истакао је Додик.

Он је нагласио да је све у вези са високим представницима у БиХ било лоше, осим првог који је именован на прописан начин.

Додик је подсјетио да Анекс 10 Дејтонског споразума регулише питање високог представника, који је високи представник страна потписница тог анекса, а не међународне заједнице.

"То је злоупотреба која је учињена у међувремену са поквареном намјером да се наметне ауторитет који он нема. Анекс 10 каже да стране потписнице бирају високог представника и дају му три овлаштења - да помаже странама, да координише и да организује заједничке састанке. То је све што високи представник може да уради. Такође, каже да га потврђује Савјет безбједности УН. Све се то срушило одмах након /Карла/ Билта. Само је он имао сагласност Републике Српске", рекао је Додик.

Он је истакао и да је Савјет за имплементацију мира /ПИК/ БиХ неформална група земаља, да се нигдје не помиње у Дејтонском споразуму и да се неовлаштено подигао на ниво главног водећег фактора у БиХ.

Додик је рекао да ПИК нема легитимитет, посебно од када су га напустиле Кина и Русија и да нема никаве акте о постојању и раду, осим намјере Сједињених Држава да својом моћи прикупе земље у Управни одбор овог тијела.

"ПИК је политичко тијело и то можемо да прихватимо, али није никакво наредбодавно тијело. И није могао никада дати наредбу, ни у Бону када су рекли да подржавају намјере високог представника. Није никакав извршни налог дат, осим подржавања намјера... Бонска овлаштења су ништавна и потпуно у супротности са међународним правом и обавезама, то се масовно кршило и подметало Републици Српској", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана