Додик: Цвијановићева ће се сутра обратити на сједници Савјета безбједности УН

ГС
Додик: Цвијановићева ће се сутра обратити на сједници Савјета безбједности УН

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће се српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић обратити сутра на сједници Савјета безбједности Уједињених нација гдје ће бити одржана дебата о БиХ, преноси РТРС.

У распореду није прецизирано вријеме почетка дебате, али је наведено да је почетак планиран прије подне по локалном времену у Њујорку, односно рано послије подне по централноевропском рачунању времена.

Коментаришући извјештај Кристијана Шмита Савјету безбједности УН, Додик је рекао да он брани уставни поредак, а да је у Шмитовом извјештају поменут више од 50 пута у негативном контексту.

-Знају сви да лажу. Република Српска од када је ја водим је мирна, стабилна и усмјерена ка развоју. У Републици Српској нема насиља, како они то приказују - истакао је Додик одговарајући на питања новинара у Бањалуци.

Он је поновио да Шмит није именован у Савјету безбједности УН, да је БиХ неприхватљива уколико није уставна и да Република Српска неће остати у БиХ која није уставна.

-Шта је ту реторички проблематично? Шта треба да кажем, да не постоји Устав, да је он високи представник па да будем добар момак? Ја то нисам, наравно! - рекао је Додик.

Закључио је је да је „највећа пријетња безбједности у БиХ Кристијан Шмит који се лажно представља, додајући да је добро што ће се Жељка Цвијановић сутра обратити на сједници Савјета безбједности УН“.

Влада Републике Српске усвојила је 29. Извјештај Савјету безбједности УН који је, у име Републике Српске као потписнице свих анекса који чине Дејтонски споразум, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио генералном секретару УН Антонију Гутересу и земљама чланицама Савјета безбједности.

На интернет страници Владе је у суботу, 29. априла, објављено да се Извјештај односи се на период од октобра 2022. до маја 2023. године, те да Влада Републике Српске у њему, као и у својим досадашњим извјештајима, изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, у циљу разјашњавања својих становишта члановима Савјета безбједности и међународне заједнице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана