Ђурђевић Стаменковски: Вишеград ће наредне године бити мјесто промовисања породичних вриједности

Срна
Ђурђевић Стаменковски: Вишеград ће наредне године бити мјесто промовисања породичних вриједности

ВИШЕГРАД - Министар за бригу о породици и демографију у Влади Србије Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је данас у Вишеграду да ће 2025. године ово бити мјесто промовисања породичних вриједности као домаћин велике манифестације "Дани породице Српске и Србије" у Републици Српској.

-Предложила сам као министар начелнику општине Младену Ђуревићу да Вишеград следеће године буде домаћин ове велике манифестације. Идеја је прихваћена и започећемо све неопходне организационе и логистичке припреме како би ова манифестација била достојна теме којом се бави - истакла је она.

Стаменковски је рекла да Вишеград заслужује да не буде општина са малим бројем становника, када је душом тако велика.

-Желимо да у Вишеграду буде више оних који овде станују, раде, имају своје породице и да на улицама поред многобројних туриста имамо и оне који овде остају и након туристичке сезоне -  рекла је Стаменковски.

Нагласила је да желе различитим популационим мјерама да помогну да Вишеград буде мјесто по мјери породице и да су Влада Србије и ресорно министарство заинтересовани да дају подстрек различитим пројектима који су ту да унаприједе живот чланова породица.

-Разговарали смо о популационим мерама Вишеграда, дали одређене идеје и конструктивне предлоге шта можемо заједнички радити у наредном периоду. Представили смо и закон који је у скупштинској процедури, којим се повећава родитељски додатак, чиме Србија постаје земља са највећим родитељским додатком на Балкану - рекла је она.

Сличне поруке, како истиче, стижу и од предсједника Републике Српске Милорада Додика да се опредјељују средства за куповину некретнине за вишечлане породице.

-То показује да смо били у праву када смо на Сверпском сабору поручили да су Србија и Српска једна породица. У том духу „Дани Србије и Српске“ ће у Вишеграду окупити, не само представнике Владе, него наше породице, наш народ из целе Србије, Републике Српске и са свих страна где живе наши људи -, поручила је Стаменковски.

Она је напоменула да је Вишеград без сумње више од града - симбол мостова које су градили на Дрини, симбол заједништва српског народа, заједничког културног простора и духовних вриједности.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су са Стаменковском договорили конкретне активности за наредни период, а углавном у вези са пронаталитетном политиком.

-Радује нас да ће Вишеград имати прилику да у наредној години започне са конкретним пројектима везаним за наталитет и да ће ти пројекти послати поруку да смо опредијељени за опстанак на овим просторима -  истакао је Ђуревић.

Милица Ђурђевић Стаменковски је у пратњи предсједника Надзорног одбора Олимпијског центра Јахорина Недељка Елека и представника општине Вишеград посјетила и Храм Светог цара Лазара у Андрићграду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана