Ђурђевданске звјездице спремне да засијају и запјевају

М. В.
Ђурђевданске звјездице спремне да засијају и запјевају

БАЊАЛУКА - Највећа и најбоља смотра дјечије пјесме на Балкану и у југоисточној Европи “Ђурђевдански фестивал” у Бањалуци жељно очекује 21 извођача и 18 нових композиција, које ће сутра бити премијерно изведене.

Извођачи долазе из осам земаља: Летоније, Русије, Бугарске, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Србије и, наравно, Републике Српске и БиХ.

- Овогодишња конкуренција је јака и пред жиријем је тежак посао. Имамо тематски и стилски различите композиције. Из тог разлога смо ове године увели и посебну награду за најбољу композицију прилагођену нижем школском узрасту, поред стандардних награда - кажу из организације 29. “Ђурђевданског фестивала” и додају да је све спремно за овај телевизијски и музички спектакл.

Истичу да ће се већина дјеце први пут појавити на великој бини са специјалним ефектима и опремом, на црвеном тепиху, окружена камерама и фото-објективима и бар на та два-три дана, колико су гости Редакције “Ђурђевданског фестивала” и РТРС-а, биће праве звијезде без обзира на такмичарски исход и побједнике фестивала.

Осим стандардних награда за најбољу композицију, интерпретацију, аранжман, текст, сценски наступ, о којима одлучује стручни жири, о награди публике одлучују навијачи и симпатизери ђурђевданских звјездица. Новина у односу на претходни систем гласања за награду публике је та да се гласа на званичној “Фејсбук” страници фестивала.

- Наш фестивал већ 29 година сјајна је прилика за дружење и прве музичке кораке, али има и значајну образовну улогу јер су неке ђурђевданске композиције нашле своје мјесто у уџбеницима музичке културе за основне школе. То је знак трајања и квалитета ових пјесама - кажу организатори.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана