Ђокић: Војска дала највећи допринос стварању Српске

Срна
Ђокић: Војска дала највећи допринос стварању Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да је Војска Републике Српске /ВРС/ великим ангажовањем и огромним жртвовањем дала највећи допринос стварању и одбрани Српске, као и њеном данашњем трајању.

"Никада не смијемо допустити да херојство народа, војника и официра ВРС падне у заборав. Морамо налазити начин да приближимо то херојство, велику борбу и одлучност коју су показали припадници војске и народ који ју је максимално помагао и био њен дио", рекао је Ђокић поводом обиљежавања Дана ВРС.

Ђокић је истакао да је основна улога ВРС била да заштити вјековне просторе на којима је српски народ живио, те да данас улогу заштитника и чувара њених тековина има Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, саопштено је из Социјалистичке партије.

"Команда, официри и припадници овог пука часно и достојанствено представљају Српску и чувају њене тековине.

Хвала им на томе што с поносом његују традицију и културно-историјско насљеђе ВРС", истакао је Ђокић, који је и министар енергетике и рударства Српске.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана