Ђокић у Москви “Дати допринос укупној енергетској транзицији”

GS
Ђокић у Москви “Дати допринос укупној енергетској транзицији”

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Руска енергетска недјеља у Москви прилика да учесници размијене информације и искуства у области енергетике, како би се дао допринос укупној енергетској транзицији, која се на свјетском нивоу одвија већ дуже вријеме.

Ђокић је истакао значај учешћа Републике Српске на овако престижном енергетском форуму, који се организује на свјетском нивоу, јер присуствује 55 представника држава, те више од 200 различитих компаније из свијета.

– Форум је прилика да се размотре глобална енергетска питања, те утврде смјернице за будући развој ове области у свијету, како би се енергетске активности испланирале на најбољи начин – изјавио је Ђокић током посјете Москви.

Он је изразио задовољство што је имао прилику да са представницима различитих држава и компанија из свијета разговара и размјени информације и искуства, која ће допринијети побољшању енергетске ефикасности Српске. Али и смањењу штетних утицаја који се данас дешавају у енергетском свијету, као и допринијети настојањима да препознајемо нове технолошке трендове и да се у њих Српска на вријеме укључује, рекао је Ђокић

Он је истакао значај чињенице да је Русија држава која, иако се налази у изолацији од једног дијела западно-европских држава, свјесна своје енергетске важности у свијету.

– Она је лидер у погледу производње укупне количине енергената из различитих извора, и као таква, настоји да да свој допринос енергетској транзицији, посебно у контексту подстицаја зелене енергије, али истовремено и транзицији која доприноси смањењу штетних утицаја која долазе из области енергије, а која утичу негативно на климатске промјене – рекао је Ђокић.

Ђокић је у оквиру Руске енергетске недјеље присуствовао пленарној сједници на којој се обратио руски предсједник Владимир Путин.

Претходно се састао са представницима компаније “Зарубежњефт”, са којима је разговарао о могућностима пословања ове компаније у Републици Српској, а присуствовао је и сједници коју је водио потпредсједник Владе Русије Александар Новак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана