Ђокић: Слобода - највећа вриједност данашњице

Срна
Ђокић: Слобода - највећа вриједност данашњице

БАЊАЛУКА- Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је да је 9. мај историјски подсјетник на то колико је слобода драгоцјена и колика је жртва поднесена прије 78 година да би данашње генерације уживале у њој.

"Свијет никада не смије да заборави жртвовање оних који су имали храбрости да дају животе за слободу. Овај простор је имао велики губитке, а више од 1.700.000 жртава нас обавезује да чувамо и трајно његујемо сјећање на херојско вријеме, велике јунаке и њихову огромну жртву за слободан свијет", рекао је Ђокић.

Ђокић је подсјетио да је фашизам побијеђен захваљујући највише Црвеној армији, али и југословенски оријентисаним грађанима који су били организовани у Народноослободилачки покрет, саопштено је из Социјалистичке партије.

Он је навео да је 9. мај велики историјски догађај - Дан побједе над фашизмом и Дан Европе.

"Велике војсковође, борци и потомци антифашиста обавезали су нас да интензивно његујемо културу сјећања. Посебно смо дужни да младим генерацијама усађујемо истинске вриједности. Појединци су нас, на велику жалост, како смо свједочили претходних неколико дана, подсјетили на свирепост и злочине прије осам деценија. Они, између осталог и обиљежавањем великих историјских датума, морају да буду враћени на прави пут, на пут поштовања, вредновања принципа и најважније, пут свијести о драгоцјености људског живота", истакао је Ђокић.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана