Ђокић: Република Српска- изузетно важно енергетско подручје

Г.С.
Ђокић: Република Српска- изузетно важно енергетско подручје

БЕОГРАД- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Београду, уочи Београдског енергетског форума, да је Република Српска изузетно важно енергетско подручје које је, осим већ изграђених енергетских капацитета, тренутно у великом искораку ка изградњи нових енергетских објеката.

"У овом тренутку имамо закључене уговоре, додијељене концесије за пројекте у вриједности три милијарде и 150 милиона КМ. То је изузетно велики корак који је начинила Република Српска имајући у виду укупан обим њене економије и просторне услове у којима може да реализује овакве пројекте", рекао је Ђокић новинарима.

Он је навео да је процјена да ће изградња свих тих објеката моћи да буде реализована у наредних пет година уколико динамика буде усклађена са уговором о додијељеним концесијама или већ раније закљученим уговорима о изградњи таквих објеката.

Ђокић је истакао да је важан ослонац изградње таквих објеката "Електропривреда Републике Српске", која ће градити хидроенергетске објекте, соларне и вјетроелектране, али исто тако, готово 70 одсто изградње ових објеката иде у правцу ангажовања инвеститора који долазе изван простора Републике Српске, односно БиХ, дакле Европе и ширег европског простора.

"Зато нам је ова тема данас веома важна, да разговарамо о искуствима, на који начин можемо дати допринос побољшању укупне климатске ситуације и у региону, и у свијету смањењем производње енергије из фосилних горива. Ми то у Републици Српској управо чинимо изградњом ових капацитета о којима сада говорим. Они ће довести до тога да ћемо имати фосилне изворе енергије негдје на нивоу од 30 одсто за неких пет до шест година, што ће бити изузетно велики допринос у промјени структуре произведене енергије из обновљивих и необновљивих извора", навео је Ђокић, изразивши подршку овом скупу у Београду о изузетно важној теми и за Републику Српску и за БиХ.

Он је напоменуо да је важно партиципирати у укупној европској политици која се односи на климатски план и нагласио да Република Српска у том смислу активно ради.

"Није могуће све једноставно ускладити и усагласити, зато што ентитети имају надлежности у области енергетике далеко више него што имају институције БиХ. Ипак се надамо да ће и други партнер, односно Федерација БиХ, бити спремна на дијалог о тим питањима и да ћемо отклонити неке препреке које у овом тренутку постоје како бисмо тај план могли усагласити и кретати се у оквиру европског климатског плана који дефинише рокове до 2030. године, крајњи рок је негдје 2050. године да на нашим просторима не би требало да буде електрана на угаљ", навео је Ђокић.

Он је напоменуо да постоји и збуњеност због онога што се данас дешава у Европи, која без да обавјештава било кога, без да од било кога у ширем смислу тражи сагласност, па и од Секретаријата енергетске заједнице, активира термоелектране, давно већ угашене, са огромним капацитетима и на тај начин нарушава оно што је дио климатске политике која се тренутно проводи.

Ђокић ће учествовати на првом панелу "Енергетски систем југоисточне Европе - стратегија изласка из кризе".

На дводневном форуму у Београду, у организацији портала "Балкан грин енерџи њуз", учествују три министра енергетике, 60 говорника, укупно 400 учесника из Србије, региона и Европе, истакли су организатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана