Ђокић: Озбиљан проблем у функционисању РиТЕ "Угљевик"

Срна
Ђокић: Озбиљан проблем у функционисању РиТЕ "Угљевик"

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је Срни да постоје озбиљни проблеми у функционисању Рудника и Термоелектане /РиТЕ/ "Угљевик" који је у току ове године имао 22 непланска изласка са мреже са посљедицом набавке замјенске енергије чија цијена је порасла у овој години.

Ђокић је рекао да је због тога данас у Бањалуци организовао састанак са руководствима РиТЕ "Угљевик" и "Електропривреде Републике Српске", с циљем анализе стања погонске спремности РиТЕ "Угљевик" и процјене те спремности за наредни једногодишњи период.

"Овдје се процјењивало шта се може у техничком смислу учинити да се број испада смањи. Констатовано је да је кључни разлог због кога је Термоелектрана доведена у такав положај то што у априлу није могао да се изврши планирани ремонт постројења, а дјелимично и ремонт средстава ангажованих у рударској производњи", истакао је Ђокић након састанака.

Он је прецизирао да је најважнији узрок тога јер је РиТЕ "Угљевик" био спријечен да иде у поступак јавних набавки због "неадекватног и неодговорног" понашања појединаца који су улагали приговоре одбору за жалбе БиХ на сваки поступак јавне набавке у РиТЕ "Угљевик".

Ђокић је рекао да су ти приговори улагани само из политичких разлога.

"Управа, менаџмент је дубоко уплетен у настанак ове велике штете која је наступила за РиТЕ зато што није обављен правовремено ремонт у току априла", истакао је Ђокић.

Ђокић је рекао да је таквим стањем био незадовољан, као и Влада Републике Српске.

"Тражио сам и тражим и данас пуну одговорност управе РиТЕ, генералног директора и свих његових сарадника, као и надзорног одбора за све активности које су предузимане у току ове године, а посебно за активности у наредном периоду", поручио је Ђокић.

Он је нагласио да је на данашњем састанку на његов захтјев прихваћен закључак да се у наредних седам дана изврши детаљна анализа и процјена погонске спремности РиТЕ за наредну годину.

"У том периоду ће морати да буде обављен редован ремонт који је сада помјерен за крај септембра и дио октобра. То може да створи додатне проблеме и за сам град Угљевик јер ће у периоду октобра, када још буде трајао ремонт, почети сезона гријања. Познато је да се градско подручје Угљевика грије посредством термоелектране", рекао је Ђокић.

Ђокић је навео да су на данашњем састанку извјештаје поднијели сви задужени представници како Рудника, тако и Термоелектране.

Он је додао да ће након што буду одржани састанци са представницима РиТЕ "Гацко" и свим осталим произвођачима електричне енергије, бити одржани и састанци са представницима свих дистрибутивних предузећа.

"Јер уочавамо да се у појединим дистрибутивним предузећима напушта концепт реструктурисања и реорганизације који је реализован у току прошле године и на који смо били веома поносни. Помало се ти резултати реструктурисања и реорганизовања угрожавају неадекватним понашањем и појавама које имамо у неким дистрибутивним предузећима", истакао је Ђокић.

Он је нагласио да се морају смањити сви трошкови који постоје у пословању свих предузећа, да се мора вршити детаљна анализа и да треба да постоји максимална посвећеност свих одговорних према свим својим радним задацима и улогама које имају у систему.

"Систем мора да буде безбједан, мора се осигурати потпуно безбједна производња електричне енергије и снабдијевање свих наших грађана и привреде у току, посебно, наредне зимске сезоне", рекао је Ђокић.

Он је рекао да све проблеме и отворена питања треба посматрати у контексту великог енергетског поремећаја који је наступио због рата у Украјини и одлука које су поједине европске државе доносиле супротстављајући се Русији као моћној држави која располаже важним енергентима.

"Све то довело је до потражње за електричном енергијом које нема у довољним количинама и зато је цијена електричне енергије веома висока по мегават-часу и ми смо веома забринути колика ће та цијена бити у току ове и наредне године", истакао је Ђокић.

Он је навео да Република Српска мора остати при одлуци да нема повећања цијена електричне енергије за грађане Српске у току ове године.

"То ми морамо испоштовати. Ми смо ту одлуку донијели. Ја сам је најавио неколико пута и она остаје на снази. `Електропривреда` мора да се организује да изврши своју улогу, као јавно предузеће, а то је да обезбиједи довољне количине енергије за наше становништво и привреду", нагласио је Ђокић.

Он је навео да је данашњи састанак наставак првог дијела састанак који је у понедјељак, 22. августа, одржан у сједишту РиТЕ "Угљевик".

На Ђокићев позив састанку у Бањалуци присуствовали су представници управе "Електропривреде Републике Српске" на челу са директором Луком Петровићем, делегација РиТЕ "Угљевик", коју је предводио директор Чедо Стојановић и чланови Надзорног одбора тог предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана