Дипломатски потез Џвијановићеве, Шмитов говор србофобан

Срна
Дипломатски потез Џвијановићеве, Шмитов говор србофобан

БАЊАЛУКА - Предсједик Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је за Срну да је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, обраћајући се Савјету безбједности УН, показала висок степен уважавања и БиХ и партнера у Федерацији, те да јој на томе могу бити захвални сви који поштују демократске процесе и европске перспективе.

"За разлику од извјештаја Кристијана Шмита који је недипломатски, пристрасан и гдје се не може сакрити нота личног анимозитета и србофобије, чули смо коректан говор и извјештај Цвијановићеве, која се у односу на Шмита, понашала као дипломата", оцијенио је Стевандић.

Он је навео да се сви који поштују демократске процесе и европске перспективе могу захвалити српском члану Предсједништва БиХ, док су Шмитовим говором одушевљени само они који су заинтересовани за арапске начине владања и шеријатске судове.

"Цвијановићева је показала да уважава све народе и уставну структуру БиХ. Шмит се показао не само као човјек недорастао дипломати", оцијенио је Стевандић и додао да је Шмитов рјечник био у најмању руку увредљив и србофобан.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић обратила се јуче на сједници Савјета безбједности у Њујорку у оквиру дебате о БиХ, а том приликом је између осталог, од овог тијела УН затражила да подржи БиХ инсистирањем на потпуном спровођењу слова Дејтонског споразума и осуди страно мијешање у БиХ којим се подрива овај споразум, крши владавина права, корумпира правосудни систем и омета политичка сарадња унутар БиХ.

Цвијановићева је напустила салу током обраћања Кристијана Шмита јер, како је навела, није верификован у том савјету, наставља са прављењем експеримента од БиХ, стављајући се изнад демократски изабраних институција, за шта му Дејтонски споразум није дао мандат.

Шмитовом обраћању нису присуствовали ни шефови сталних мисија Русије и Кине при УН, које га не признају као високог представника у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана