Данијел Егић, за “Глас Српске”: Колективни уговори страна ријеч у привреди

Анита Јанковић Речевић
Данијел Егић, за “Глас Српске”: Колективни уговори страна ријеч у привреди

Радници у привреди имају незнатан број закључених колективних уговора и то је велики проблем који се рефлектује на остваривање индивидуалних права запослених што у великој мјери зависи од односа између послодаваца и синдиката.

Рекао је то у интервју за “Глас Српске” министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијел Егић наводећи да се положај радника у Српској побољшава из године у годину, те да се значајно смањује број незапослених.

- У претходном периоду дошло је до значајнијег повећања просјечне плате. Све активности које предузимамо имају циљ повећање броја запослених, раст плата, побољшање услова рада и омогућавање несметаног остваривања права радника. У прилогу ове тврдње говоре и подаци о броју запослених у Српској. Тако је 2012. године било запослено 238.178 радника, а у фебруару ове године 286.679 наших грађана. Такође, 2012. године било је 153.225 незапослених, а у марту ове године њих 62.732 - рекао је Егић.

ГЛАС: Данас је 1. мај, Међународни празник рада, како оцјењујете положај радника у Српској?

ЕГИЋ: Унапређење положаја радника у Српској јесте наша трајна обавеза. Активности које спроводимо односе се на унапређење социјалног дијалога, нормативног оквира и надзора над поштовањем прописа из области рада, запошљавања, пензијског и инвалидског осигурања као и заштите и здравља на раду.

ГЛАС: Јавност сматра да се права радника у јавном сектору далеко више поштују од запослених у реалном сектору. Има ли основа за такав став?

ЕГИЋ: Различити су проблеми и начин уређења радно-правних односа и механизама заштите права у јавном и приватном сектору те је тешко то поредити. У привредном сектору и уопште у областима на које се примјењује Закон о раду, колективни уговори и уговори о раду, забиљежене су повреде права и најчешће се односе на поштовање радног времена, ускраћивање права на коришћење годишњег одмора или дужине његовог трајања, нередовност исплата плата или незаконито смањивање исте, отказивање уговора за учињену тежу повреду на раду без спроведеног поступка.

ГЛАС: Да ли је у овој години, с обзиром на даљи раст цијена, предвиђено повећање најниже плате?

ЕГИЋ: О евентуалном расту најниже плате тренутно је преурањено говорити. Приликом утврђивања висине најниже плате узимају се у обзир кретање плата, раст производње и животног стандарда у Републици. Ипак, имајући у виду досадашњи раст просјечне плате у Српској постоје назнаке да дође и до повећања најниже плате у идућем периоду.

ГЛАС: Да ли сте задовољни растом плата у реалном сектору? Има ли простора за додатна повећања?

ЕГИЋ: Бројне су мјере којима Влада РС настоји да створи добар и просперитетан пословни амбијент и привреду додатно растерети како би било много више простора за раст плата у реалном сектору. Наравно, све ово зависи и од договора социјалних партнера и сматрам да се мора порадити и у овом сегменту. Просјечна нето плата запослених у Српској лани је била 1.144 КМ, док је у марту ове године износила 1.258 марака. Политика коју спроводимо дуги низ година резултирала је овим повећањима, а наравно да има простора и за додатно побољшање материјалног статуса радника.

ГЛАС: Да ли су лањске квоте за запошљавање странаца у Српској у потпуности реализоване?

ЕГИЋ: Нису. У Српској је лани издато 1.595 радних дозвола, од чега је 148 поништених или стављених ван снаге. На основу анализе издатих и продужених радних дозвола у 2022. години, утврђена је квота за ову годину, односно 1.400 радних дозвола за запошљавање страних држављана.

ГЛАС: Хоће ли ове године бити повећање накнаде за борачке категорије?

ЕГИЋ: Иако се стање у области борачко-инвалидске заштите може сматрати задовољавајућим, свакако је тежња Владе да то буде побољшано, првенствено кроз повећање примања. Када је у питању раст накнада за борачке категорије, очекујемо да ће ребалансом буџета у овој години бити обезбијеђено повећање основице за обрачун примања утврђених прописима из области борачко-инвалидске заштите, што ће довести до повећања накнада.

Измјештање ресора

ГЛАС: Било је говора да се ресор борачко-инвалидске заштите измјести из министарства. Да ли се ради нешто по том питању?

ЕГИЋ: То тренутно није актуелно. Измјештање ресора борачко-инвалидске заштите из Министарства подразумијева организациону промјену која се мора нормативно-правно уредити кроз измјену Закона о републичкој управи. Да ли ће се и када то десити, тренутно не можемо дати одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана