Човић: Спољна политика више не може бити политика једне особе

Срна
Човић: Спољна политика више не може бити политика једне особе

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је данас да спољна политика БиХ више никада не може бити политика једне особе, породице и странке, већ треба да буде усаглашена и да се зна гдје се доноси и како се проводи.

Човић је, након Изборног сабора ХДЗ-а на којем је поново изабран за лидера странке, рекао да су врло јасно дефинисане одреднице ХДЗ-а када је у питању БиХ и позиција хрватског народа, али и пут када је у питању спољна политика.

-Жељели смо да потпуно промијенимо ту парадигму у вођењу или провођењу спољне политике БиХ, да она више никада не буде политика једне особе, једне породице, странке, како год хоћете, да она буде усаглашена, да се зна гдје се доноси, а зна се врло јасно како се проводи - рекао је Човић на конференцији за новинаре у Мостару.

Напоменуо је да када предсједавајућа Савјета министара оде на примјер у Брисел, или у Велику Британију, она говори у име БиХ, не износи свој став и неусклађене ставове.

-То би требало да буде пракса када је у питању спољна политика, а на исти начин и када говоримо о уређењу правне државе БиХ - рекао је Човић.

Он је навео да је за данашњем Сабору изабрано ново руководство странке са врло јасним задатком да програм који су усвојили и стратегију до 2030. године проведу до краја, координисано и са новом енергијом.

Човић је истакао да је основ заједничког рада унутар свих институција БиХ, како хрватског народа, тако и представника друга два народа, односно, носиоца законодавне и извршне власти, да се створи амбијент да се већ ове године може рећи да је испуњено оно што се очекивало од БиХ када је у питању интеграциона активност.

-Да окончамо рок који стоји испред нас од шест мјесеци, да завршимо изборно законодавство и ограничене измјене Устава БиХ тако да то више никад не буду теме које би нас требале оптерећивати, односно, да се до краја посветимо економским и социјалним питањима и дефинисању основних стандарда функционисања БиХ - рекао је Човић.

Он је нагласио да Хрвати желе да у томе буду предводници те позвао све који су данас били гости из партнерских странака на нивоу Савјета министара и ентитета, али и партнерских странака у Хрватском народном сабору (ХНС) да се то уради у снажном заједништву.

-Увјерен сам да за то постоји једна нова визија, нова енергија, нови замах и довољно подстицаја да се не бавимо собом и да се окренемо будућности - рекао је Човић.

Он је навео да има повјерење у нове партнере, да све оно што је пропуштено треба брзо радити, а све спинове ставити по страни.

-Нема ниједног разлога да се било која тачка на Савјету министара или Влади Федерације БиХ донесе прегласавањем, ако је то коалиција, партнерство - рекао је Човић.

Упитан у којем је тренутку ХНС, односно, ХДЗ БиХ одлучио да им СДА, дугогодишњи партнер неће бити партнер, Човић је рекао да је кључни проблем неповјерење у посљедње двије године и невјеродостојност.

Човић је изразио увјерење да ће до краја маја бити завршено успостављање власти и у преостала три кантона - Херцеговачко-неретванском, Средњобосанском и Ливањском, те да нема разлога да било којег партнера елиминишу из преговора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана