ЦИК са мјесец закашењења именовао предсједнике бирачких одбора

GS
ЦИК са мјесец закашењења именовао предсједнике бирачких одбора

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија Босне и Херцеговине са више од мјесец дана закашњења именовала је предсједнике и замјенике предсједника бирачких одбора.

ЦИК је именовао 5753 предсједника и 4.439 замјеника предсједника бирачких одбора, међутим остало је још да се именују 44 предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора. Претходно, постављени рок за именовање предсједника и замјеника предсједника био је 22. август.

Одлука о именовању није донесена једногласно јер су Вања Бјелица Прутина и Жељко Бакалар, чланови ЦИК-а били против. 

Претходно, Бакалар је предложио да се појединци који су предложени као предсједници именују као замјеници, а ти замјеници као предсједници јер су они означени као они који могу бити повезани са политичким партијама. 

Ова одлука о именовању биће објављена на веб страници и у року од 72 сата могуће је поднијети жалбу на ту одлуку.

На сједници је било говора и о провјерама именованих у смислу да ли припадају политичким странкама, а истакнуто је да је то било нереално и немогуће провјерити. Како су рекли поједини чланови ЦИК-а, извршене су провјере које су могуће, а то је да није био кандидат на прошлим или на изборима прије њих.

"Имали смо мало времена за анализу", рекла је Ирена Хаџиабдић, предсједник ЦИК-а. 

На сједници је наглашено и да ће се на сам дан избора пратити рад предсједника и замјеника бирачких одбора, и у случају било каквих неправилности, биће могуће их смјенити, а како је рекла Хаџиабдићева, не треба оклијевати да се то уради уколико се од посматрача добију информације да неко не обавља свој посао професионално, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана