ЦИК казнио ПДП и СПС због плаћеног оглашавања кандидата

Срна
ЦИК казнио ПДП и СПС због плаћеног оглашавања кандидата

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ казнила је данас ПДП и Социјалистичку партију Српске (СПС) због плаћене изборне кампање прије њеног званичног почетка.

ПДП-у су изречене двије казне - од 3.000 КМ и 2.500 КМ због спонзорисаних објава које је на свом Фацебоок профилу објавила потпредсједник ове странке и кандидат за предсједника Републике Српске Јелена Тривић.

СПС је кажњен са 1.500 КМ јер је утврђено да је одговоран што је њен кандидат на предстојећим изборима Душко Милетић на Фацебооку водио плаћену кампању прије званичног почетка изборне кампање.

Члан Комисије Вања Бјелица Прутина рекла је да се ради о наставку праксе ЦИК-а о кажњавању у случајевима када постоји кршење Изборног закона.

"Апелујем на политичке субјекте, кандидате и присталице да не крше одредбе Изборног закона које се односе на вођење плаћене изборне кампање прије њеног званичног почетка", рекла је Прутина и напоменула да ће ступањем на снагу нових измјена и допуна Изборног закона предвиђене санкције бити три пута више него сада.

Према ријечима члана ЦИК-а Ирене Хаџиабдић, у наведеним случајевима странке су кажњене за кршење и повреде које су чинили њихови кандидати, јер Комисија нема могућност да санкционише саме кандидате ако су они одговорни за повреду закона.

"То ћемо моћи само уколико уочимо кршење у вријеме кампање", рекла је Хаџиабдићева.

На данашњој сједници обустављен је поступак против седам политичких субјеката за кршење Изборног закона јер ЦИК није пронашао довољно доказа за њихово санкционисање.

Ријеч је о странкама Народ и правда, Наша странка, НЕС - Народни европски савез БиХ, Српска напредна странка ФБиХ, Уједињена Српска, За правду и ред - Листа Небојше Вукановића, те Коалицији Социјалдемократе БиХ и Зелени покрет.

За 2. септембар заказан је почетак кампање пред опште изборе у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана