Централна свечаност поводом дана ВРС и Трећег пука 12. маја у Бањалуци

Срна
Foto: Велибор Трипић, Архива

САРАЈЕВО - Централна свечаност поводом обиљежавања 12. маја - Дана Војске Републике Српске (ВРС) и Дана Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ биће одржана у петак, 12. маја, у Бањалуци, најављено је из Министарства одбране у Савјету министара.

Централна свечаност биће одржана у 12 часова на стадиону касарне "Козара", уз присуство највиших представника политичког, јавног и вјерског живота, делегација организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и других званица и гостију.

Централној свечаности претходиће у 11 часова парастос погинулим борцима ВРС и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата и полагање вијенаца у Клубу ВРС.

Обиљежавање 31 године од формирања ВРС и 18 година постојања Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ почеће у понедјељак, 8. маја, у Угљевику, отварањем изложбе ратних застава јединица ВРС, а потом ће бити служен парастос погинулим борцима и положени вијенци.

Након обраћања званичника и пригодног културно-умјетничког програма, планиран је војнички ручак за све учеснике и присутне грађане.

Планирано је да програм у Угљевику траје од 10 до 13 часова.

У сриједу, 10. маја, планиран је исти програм у Шамцу, од 10 часова.

У касарни "Козара" у Бањалуци, 10. маја, у трајању од девет до 15 часова биће одржани Дан отворених врата.
Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана