Чартер летови за мигранте чекају донаторе

Маријана Миљић Бјеловук
Чартер летови за мигранте чекају донаторе

БАЊАЛУКА - Депортација миграната чартер летовима из БиХ очекује се ускоро, а надлежни за тај вид транспорта страних држављана чекају да донатори одобре новац, казали су “Гласу Српске” у Министарству безбједности БиХ.

Савјетник министра безбједности БиХ Саша Кецман навео је да има позитивних помака по питању депортације миграната из БиХ чартер летовима према Пакистану, Мароку и Бангладешу, али и другим земљама.

- Не могу рећи да ће на тај начин мигранти из БиХ бити депортовани сутра, али биће ускоро. Нисмо од тога одустали. Чекамо донаторска средства. То договарамо билатерално са земљама чланицама Европске уније. На многим адресама смо покренули те разговоре, а поједини обећавају новац - казао је “Гласу Српске” Кецман.

Нагласио је да су два Пакистанца почетком овог мјесеце депортовани комерцијалним летом на основу споразума о реадмисији са том земљом.

Кецман је навео да је и даље у БиХ нешто више од 2.000 миграната, како у камповима тако и изван њих.

- Поједини долазе на територију БиХ из Србије, док са друге стране имамо и одласке према земљама ЕУ кроз Хрватску. Тако да и даље имамо нешто више од 2.000 миграната у земљи. Нема никаквих великих помака, нити смањења по питању броја миграната у БиХ - рекао је Кецман.

Министар безбједности БиХ Селмо Цикотић је још у априлу најавио да ће Аустрија финансирати чартер летове за реадмисију миграната али та помоћ очигледно још није стигла.

У миграционом профилу БиХ за 2021. годину, којег је објавило Министарство безбједности, наведено је да опада и број незаконитих миграната те да их је лани Служби за послове са странцима пријављено 15.812 што је за 2,33 одсто мање него годину раније. Од укупно 15.812 пријављених незаконитих мигранта, намјеру за подношење захтјева за азил исказало је 14.688 особа. Захтјев за азил поднијело је 167 особа или 1,14 одсто особа од укупног броја који су исказали намјеру за то. Анализом података за посљедње четири године уочено је да је далеко највећи број незаконитих миграната из Пакистана и Авганистана и то 42.624 особе и они чине половину од укупног броја незаконитих миграната у том периоду.

Конференција

Саша Кецман рекао је да ће на тему миграната у БиХ 19. и 20. септембра бити одржана конференција “Сарајево Мигратион Диалогџе”.

- Исти догађај одржан је и прошле године у Сарајеву, само у новембру, а на тој конференцији учествовали су министри из региона, Европске уније и представници међународних организација - навео је Кецман.

Тада је поручено да би миграције требало зауставити на спољним границама Европске уније.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана