Цариници све чешће грију затворске клупе

Ведрана Кулага
Цариници све чешће грију затворске клупе

Бањалука - Талас хапшења и лошија радна дисциплина запослених у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ готово су удвостручили број дисциплинских поступака који су против њих покренути у прошлој у односу на претходну годину.

Челници УИО покренули су прошле године 98 дисциплинских поступака, док је у 2013. због повреде службене дужности одговарало 56 запослених. У извјештају о раду УИО за 2014. годину наведено је да је због повреде службене дужности против запослених лани вођено 115 предмета, а 98 се односи на теже повреде.

У УИО су истакли да су запосленима изречене 24 дисциплинске мјере које су резултовале отказом, новчаним казнама и опоменама. Осим укупног броја дисциплинских поступака, порастао је и број суспендованих радника. Суспензија је у 2013. изречена за 13 радника, а са истом казном у прошлој години их се суочило 49. Највише радника је суспендовано након што им је суд одредио притвор, а царинике је покосила прошлогодишња акција "Пандора", коју су спровели Агенција за истраге и заштиту (SIPA) и Тужилаштво БиХ, када су ухапшене десетине радника УИО. У извјештају УИО се наводи да је лани послије задржавања у притвору суспендовано 37 радника, а један се суочио са истом казном јер је против њега подигнута оптужница.

У 2013. години само шест радника је суспендовано након што су завршили у притвору, а два јер је против њих потврђена оптужница због кривичног дјела почињеног на радном мјесту.

- У прошлој години су многе активности биле усмјерене на досљедну примјену прописа и на побољшање радне дисциплине и квалитета рада запослених - казали су у УИО и додали да су због тога усвојена интерна акта која се односе на провјеру пријава за корупцију.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић рекао је да интерној контроли дају налог да обави провјеру сваке информације и пријаве о незаконитом раду службеника.

- У случајевима у којима буде утврђено да постоји основ, покрећемо дисциплинске поступке - казао је Ковачевић.

Напомиње да је крајем прошле године директор Управе Миро Џакула донио одлуку којом је усвојен план интегритета УИО.

- Овим документом обављена је процјена подложности ризику на коруптивно дјеловање, идентификована су мјеста државних службеника и запослених која су подложна и изложена ризику на коруптивно дјеловање, етички и професионално неприхватљивим поступцима и утврђене превентивне мјере које се морају предузети да би се смањиле, односно спријечиле могућности за настанак коруптивних појава - нагласио је Ковачевић, наводећи да се с проблемом корупције не сусрећу све институције.

УИО је посљедњег дана 2014. имао 2.490 запослених, што је за 49 више у односу на крај 2013. године. У регионалним центрима радило је 2.235, а у сједишту Управе у Бањалуци 255 радника. Највише запослених имали су регионални центри у Бањалуци и Тузли, а тек незнатно заостају Мостар и Сарајево. Радну књижицу прошле године је узело 40 запослених, међу којима је 23 отишло у пензију, а девет је потписало споразумни раскид уговора о раду. Четири радника остала су без продужетка уговора, два су добила отказ, један се није вратио са неплаћеног одсуства, а један је преминуо.

У УИО истичу да радна снага којом располажу није довољна за обим послова који имају.

Образовање

Више од половине запослених, односно 1.250 има високу стручну спрему. Вишу школу има 331 радник, а на платној листи је и 847 особа са завршеном четворогодишњом средњом школом. Трогодишњу средњу школу завршила су 34 радника, а 28 их има само основно образовање. Обуку и стручно усавршавање прошле године је прошло 1.226 запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана