Бурсаћ: Џаферовић кршењем устава и пословника Предсједништва БиХ - руши БиХ

Srna
Foto: rtrs

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да /предсједавајући Предсједништва БиХ/ Шефик Џаферовић, наступом и изјавама на међународној кримској платформи, коју је организовало Министарство иностраних послова Украјине, наставља праксу кршења Устава и Пословника Предсједништва БиХ.

- Онај ко то ради у континуитету у суштини руши земљу - изјавила је Бурсаћева Срни, реагујући на то што се Џаферовић данас, неовлаштено и без одлуке Предсједништва БиХ, обратио на онлајн самиту кримске платформе при чему је изнио неусаглашене ставове у вези са Украјином.

Она је указала да је неспорна чињеница да БиХ нема став о актуелној кризи на истоку Европе због прегласавања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика од бошњачких чланова приликом покушаја стављања ове теме на дневни ред сједнице и да ту не помажу позивања на изјаве из 2015. године или било какве споразуме.

- Да је могуће на бази било које изјаве из прошлости или било којег споразума водити спољну политику, не би било потребе сазивати сједнице, формирати ставове и слично, што је јасно свима, осим онима који су зарад слијепог праћења туђих интереса и ставова спремни жртвовати функционалност и интересе сопствене земље - нагласила је Бурсаћева.

Она је додала да је у изјави Џаферовића занимљиво то да су му "пуна уста" суверенитета, територијалног интегритета и поштовања међународног права, али када је ријеч о некој мало удаљенијој земљи.

- Међутим, када је ријеч о регији и земљи у којој живи, онда за Џаферовића и `његове` важе друга правила до мјере да им се званична политичка платформа заснива на међународном интервенционизму и покушају препуштања процеса доношења најважнијих одлука у руке страних држављана, и то само оних из одређених земаља - рекла је Бурсаћева.

Према њеним ријечима, да није ријеч о озбиљној дјелатности као што је политика, да се не тиче и Републике Српске и да није жалосно, ово што раде бошњачко-муслимански представници могло би се назвати смијешним.

- Али како је на дјелу више него јасан покушај потпуног преузимања процеса и институција БиХ од једног народа и успостављање унитарног концепта ове земље, представници српског народа и Републике Српске морају бити у потпуности сложни, фокусирани и одлучни у одбрани својих права и уставних позиција у БиХ у свим сферама, а посебно на међународном плану - напоменула је Бурсаћева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће већ сутра против предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића поднијети кривичну пријаву за злоупотребу положаја и овлаштења због његовог данашњег нелегитмног учешћа на самиту о међународној кримској платформи, који је организовало Министарство иностраних послова Украјине.

Додик је нагласио да не постоји став Предсједништва БиХ у вези са овим питањем и да је Џаферовић прекршио Пословник о раду ове институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана