Брнабић: Србија цијени став БиХ о непризнавању Косова

Срна
Брнабић: Србија цијени став БиХ о непризнавању Косова

МОСТАР - Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Мостару да Србија цијени став БиХ о непризнавању такозваног Косова.

Она је навела да зна за званичан став из БиХ, а то је да је БиХ једна од земаља која није признала такозвано Косово.

"Ми то ценимо и сматрамо нормалним и логичним с обзиром на то да је БиХ земља која се бори и заступа неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава чланица УН", рекла је Брнабићева новинарима у Мостару.

Она је нагласила да јој није јасно гласање БиХ по питању чланства такозваног Косова у Савјету Европе зато што то значи и уздржаност поводом територијалног интегритета једне међународно признате државе.

"Не мислим да је то у интересу БиХ, али мислим да је то питање које треба да се реши у БиХ. Став БиХ је, ипак, јасан и очекивала сам јасно гласање против јер не може бити уздржана по питању чланства у Савету Европе непостојеће државе", рекла је Брнабићева.

Говорећи о данашњем састанку у Бриселу представника Београда и Приштине, она је навела да нема никаква очекивања и да не види да ће се по том питању ишта промијенити након више од 10 година од потписивања Бриселског споразума.

"Не видим било какву спремност Приштине. Они су већ награђени зато што нису спровели Бриселски споразум", изјавила је Брнабићева.

Она је истакла да је још већи проблем што самопроглашено Косово и у прошлој и овој години директно кршила слово Бриселског споразума, тиме што је ускратило право Србима да гласају на изборима, док ЕУ нису ни покушале да то спријече.

"Немам никаква очекивања, покушавамо да наставимо да будемо толерантни и да чувамо мир и какву-такву стабилност упркос напорима Приштине да изазову нешто друго", навела је Брнабићева.

Брнабићева је истакла да је током боравка у Мостару са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто разговарала о могућностима организовања заједничке сједнице Владе Србије и Савјета министара, као и о конкретним пројектима.

"Разговарали смо о конкретним пројектима. Иницирала сам разговоре о енергетским пројектима зато што сматрам да БиХ има много потенцијала и да заједно можемо то да искористимо. Не мислим само на нас, већ и све у региону, да сви буду укључени, и Хрватска и Црна Гора зато што се сви на један или други начин питају да ли такав пројекат има прекогранични ефекат. То нам је свима у интересу. Првенствено је то у интересу БиХ јер то значи додатне стране инвестиције и допринос БДП-у", рекла је Брнабићева у Мостару и додала да и Србији то значи додатну сигурност.

Она је нагласила да је данас енергетска безбједност питање националне безбједности."Вољела бих да на то не гледамо као на политичко питање, него као на инвестиционо питање које ће допринети свима нама у будућности", рекла је Брнабићева.

Коментаришући напад на двојицу Срба у Мостару, она је рекла да жали због напада на младиће из Србије у овом граду, наводећи да не вјерује да је "то Мостар већ да је ријеч о инциденту који је могао свуда да се деси".

"Увек се лепо осећам у Мостару и имам веома леп однос са градоначелником Мостара", каже Брнабићева.

Два мушкарца из Земуна нападнута су у недјељу, 30. априла, у Мостару, а један од њих С.Н. /33/ тешко је повријеђен.

Портпарол МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона Људевит Марић рекао је Срни да су младиће напале двије непознате особе у Улици Кулук у Старом граду, да је повријеђени младић задобио прелом вилице, а његов пријатељ је рекао да су нападнути због натписа "Земун" на мајицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана