Бранко Драгаш, финансијски експерт, о кризи у САД: На врху смо леденог бријега који почиње нагло да се топи

Вељко Зељковић
Бранко Драгаш, финансијски експерт, о кризи у САД: На врху смо леденог бријега који почиње нагло да се топи

Упозорења државног секретара трезора САД Џенет Јелен да ако Америка не буде могла платити дуг, односно ако се поново не подигне горња граница дуга која тренутно износи невјероватних 31,4 трилиона долара, што би могло имати озбиљне и несагледиве посљедице не само по ову државу, већ и по глобални финансијски систем, представља само добро осмишљену позоришну представу и ништа више.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” финансијски експерт Бранко Драгаш, наводећи да иако је још прије неколико година најавио амерички банкрот, ово још увијек “није тај случај”.   

- То није банкрот који сам најавио. Он тек долази. Све што чујете од Џенет Јелен је превара. Фолирање и свесно дизање прашине. Намерно све то ради, исто као што је било у Трампово време. Шта је циљ призивања финансијске апокалипсе? Ствари су врло једноставне. Пошто ФЕД неконтролисано штампа доларе без покрића и убацује у оболели финансијски систем, сенатори и конгресмени хоће део тог новца и за себе. Зашто би гласали да се повећавају дугови и да сви добијају новац, осим њих? Прошли пут су затегли усвајање повећања границе задуживања до последњег дана истека законског предвиђеног рока. Онда је уследила нагодба. Сенатори и конгресмени су добили напојнице по 10 милиона долара. И све је лако прошло. Опуштено. Сада се игра иста позоришна представа. Верујем само да је износ много већи. Конгресмени и сенатори су повећали свој износ напојнице, јер знају колика је реална инфлација. Значи, финансијске апокалипсе неће бити. Она ће доћи ненајављено. Када све пукне, финансијски цунами ће да уништи долар - каже Драгаш, коме су многи већ дали надимак српски Нуријел Рубини, по човјеку који је до танчина предвидио велику финансијску кризу 2008. године.

ГЛАС: Како се тако моћна земља, као што су САД, нашла у оваквој незавидној позицији?

ДРАГАШ: Као прво, она више није толико моћна као некада. Људи би требало да знају да је та њихова моћ грађена на превари, од 19. августа 1971. године када је тадашњи амерички председник Ричард Никсон укинуо златни стандард. Према мом мишљењу, то је највећа превара и пљачка у историји човечанства. Они од тада за новчаницу од 100 долара, чија је реална цена око три цента, купују стратешку робу по свету. И нормално је да то не може бити одрживо. Уверен сам да је пред Америком потпуни колапс који би могао довести и до грађанског рата и поделе ове земље на више независних држава.  

ГЛАС: Колико овом осипању папирног царства долара може допринијети и започети процес дедоларизације?

ДРАГАШ: Дедоларизација већ увелико тече иако званичне институције то не желе признати. Недавно сам се вратио из централне Азије и тамо се већ озбиљно од стране земаља БРИКС-а ствара нова резервна глобална валута, која би требало да замени долар у међународној трговини, поготово енергентима.

Верујем како ће овај процес у наредним месецима бити убрзан од стране, пре свега, Русије и Кине, што ће довести до “враћања” огромних количина лажног долара у Америку на место злочина, што ће довести до велике инфлације и финансијског и економског краха ове државе.  

ГЛАС: САД тресе и банкарска грозница. Недавно је још једна банка пропала. Да ли се један овакав сценарио могао очекивати те колико ће и то утицати на финансијски сектор у Европи?

ДРАГАШ: До домино ефекта је већ дошло. Прва домина је банка Кредит Свис. И о томе сам раније говорио и наговештавао да би то могло доћи. Неке моје процене говоре да је чак 200 банака угрожено. Верујем да Европи прети прави финансијски цунами. Друга домина могла би да буде Дојче банка, која је већ у великим проблемима, баш као и поједине велике банке у Енглеској. Мој савет људима је да беже из банака, док још имају времена, јер ће им новац у супротном бити “заробљен”.  

ГЛАС: На чему базирате сва ова своја мрачна предвиђања?

ДРАГАШ: Пуне четири деценије пратим кретања на светском финансијском тржишту и посластица ми је да пратим и укрштам макроекономске податке држава, банака и компанија. То ми је помогло да тачно прогнозирам шта ће да се догоди. Нисам видовит, него сам реалан. Давно сам уочио да се фалсификују подаци о успесима неолибералног капитализма, да су берзе казина за коцкања, да су модерни банкари факс идиоти, јапијевци зомбирани спекуланти, похлепни и покварени, да су државе презадужене, да је лажни стандард Запада настао на штампању новца без покрића, покоравању и пљачкању остатка света те да су демократија и људска права само флоскуле које прикривају тиранију политичке олигархије. Након свих ових година, напокон, долазимо полако, напорно и сигурно до праве истине. Рачун је дошао коначно на наплату. Неолиберални капитализам је банкротирао. О сигурној пропасти Запада писао је још далеке 1918. године мудри немачки историчар, филозоф и математичар Освалд Шпенглер. Они који желе видети шта ће нам се десити нека га прочитају.

ГЛАС: Ко су највећи кривци за овакво стање у глобалним финансијама, на које Ви годинама упозоравате?

ДРАГАШ: Највећи кривци су моћне “фамилије” које чине банкарске корпорације. Оне управљају светом. Њихово бахато понашање доводи до тога да се слободно може рећи да је капитализам већ капитулирао. Због тога сада покушавају направити једну врсту дигиталног концентрационог логора, што подразумева прављење дигиталних валута од стране централних банака. Ово представља један цивилизацијски слом глобалних финансија, али и накарадну слику данашњег света. Читав један век ратова, револуција, освајања, пљачкања, превара, спекулација, обмана, поткупљивања и демагошког испирања мозга, имало је циљ да сачува капитализам од пропасти. Данас се то више ништа не може сакрити. Налазимо се у драматичном, интересантном и изазовном добу расула западне цивилизације. Пропаст америчких банака доказ је да се све убрзава. Налазимо се на врху леденог брега који почиње нагло да се топи.

ГЛАС: Шта онда да раде људи који имају нешто новца, како да га сачувају?

ДРАГАШ: Моја препорука је да људи купују инвестиционо злато или сребро. Нико неће погрешити ни ако купи неки комад обрадиве земље, са шумом и водом. Доба која долазе натераће људе да се више окрену пољопривреди. Ко буде имао нешто посијано, лакше ће све ово пребродити. Не желим никога да плашим, али мислим да је ред да упозорим оне који желе да слушају процесе који се дешавају у свету.

Капитал селе у Азију

ГЛАС: Колико је ову ситуацију закомпликовало и подизање каматних стопа од стране централних банака, које на овај начин желе сузбити инфлацију?

ДРАГАШ: Инфлација не пада оним темпом како су прижељкивали, а рецесија већ добро удара у појединим европским земљама. Моји пословни партнери с тих простора већ са својим капиталом беже у Дубаји, Абу Даби, Шангај. Значи будућност је на истоку, а Европа ће бити претворена у једну врсту музеја. Најављене нове корекције само ће убрзати ове процесе сељења европског капитала у друге крајеве света, раста незапослености и цена, значи појаве стагфлације. Све ово ће неминовно довести и до великих социјалних немира.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана