Беванда: Турковић злупотријебила државне институције БиХ

Г.С.
Беванда: Турковић злупотријебила државне институције БиХ

САРАЈЕВО - Потпредсједник Савјета министара БиХ и министар финансија Вјекослав Беванда упозорио је државе Г7 и чланице Савијета за провођење мира (ПИЦ) на то да је његова колегиница, шефица дипломатије БиХ Бисера Турковић, како истиче, на до сада невиђен начин злоупотријебила државне институције БиХ, што јој није први пут.

Реагујући на писмо које је на исте адресе раније упутила Турковићева са захтијевом да руководство тих земаља подигне глас против могућег наметања одлуке о измјенама Изборног закона, на чему инсистирају Хрвати у БиХ, Беванда поручује да је ријеч о приватним ставовима на меморандуму Министарства спољних послова.

"Нажалост, евидентно је да је позиција злоупотријебљена на најгрубљи могући начин и да ова искључиво лична запажања министарке Турковић недвосмислено кореспондирају са ставовима крајње десне босанско-херцеговачке исламске странке СДА", навео је Беванда.

Појаснио је да је Турковић члан СДА, а у складу с модусом операнди своје странке, крајње десне босанско-херцеговачке исламске странке СДА, у свом писму је преузела позицију портпаролке и, како наводи, "изнијела лажи, лажне оптужбе и политичке обмане".

Беванда истиче да је савршено јасно да овај став није службени став легитимних институција БиХ, већ "еклатантна злоупораба положаја министра спољних послова БиХ".Указао је и да ово није први пут да је министарка злоупотријебила свој положај и противзаконито користила дипломатске канале као своје како би се обраћала различитим странама и слала писма која не представљају службени став БиХ, те их користила искључиво у свом интересу и у складу с тренутним потребама своје странке.

Тиме је, истиче, "нанијела несагледиву штету угледу БиХ у међународним односима".

Беванда је Турковићеву оптужио и за изношење, како каже, лажних изјава и неоправданих оптужби против једине легитимне политичке опције Хрвата у БиХ.

"Јасно је мотивисана чињеницом да ова странка (ХДЗ) користи све расположиве правне и демократске капацитете како би активно покренула реформу важећег Изборног закона у БиХ с циљем да се стане на крај једностраности, доминацији и мајоризацији за коју се залаже странка којој припада министарка", навео је Беванда, пренио је портал Аваза.

Аргументе којима Турковић ХДЗ БиХ означава као крајње десну странку, Беванда назива смијешним, а министарки спочитава елементарно непознавање темељних политичких премиса и политичке оријентације.

"Позивање на националне мањине недопустиво је лицемерје, јер је добро познато да интерес за ову друштвену категорију у потпуности изостаје из свих досадашњих програма СДА. Заправо, прави и једини разлог екстремно десне босанско-херцеговачке исламске странке СДА коју у овом писму модерира министарка је очување постојећег политичког свјетоназора и доминације над другима, укључујући и искључивост бирања представника других", навео је Беванда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана