Берлин пријети и крши протоколе

Вељко Зељковић
Берлин пријети и крши протоколе

БАЊАЛУКА - Бечка конвенција о дипломатским односима је врло јасна и каже да свака држава врши самостално пријем дипломатског особља, односно амбасадора у своју земљу и нема никакву обавезу да даје било каква образложења уколико неком евентуално не изда агреман.

Каже ово за “Глас Српске”, бивши генерални конзул БиХ у Франкфурту Лучиано Калужа, коментаришући неочекивану реакцију њемачког Министарства спољних послова, да уколико у кратком року не добију јасно објашњење од Предсједништва БиХ зашто предложеном амбасадору, Томасу Фитшену није дат агреман, њемачка страна “преиспитати своје даље понашање и помоћ БиХ, али и кандидатски статус земље”.

- Као прво, нико нема право да се на тај дипломатски непримјерен начин односи према другој земљи. Мислим да неко читав овај случај покушава исполитизовати и погрешно приказати. Такође, требало би да се зна­ да процедура око издавања агремана предложеном њемачком амбасадору Томасу Фитшену, још није готова. Значи агреман није ускраћен, како неки тврде. Процедура је у току - истакао је Калужа.

Како је појаснио, Предсједништво БиХ није одбило акредитовати именованог амбасадора већ је процедура само пролонгирана до наредне сједнице, јер српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик није био сагласан из процедуралних и принципијелних разлога.

- Никако није ријеч о намјерном блокирању. Мислим да и Министарство спољних послова Њемачке то веома добро зна. Али, исто тако, мора се знати и да је легитимно право сваке земље да одобри или не агреман или уопште се не огласи по питању акредитације - рекао је Калужа.

Појашњава и да ово није први пут да се нешто овако дешава и да се у првом кругу одлучивања из неког разлога не постигне ова сагласност. Често се чека и до три мјесеца да се неком одобри агреман. Слична ситуација била је и са агреманом за новог британског амбасадора у БиХ Џулијана Рилија.

- Тада нико није дизао прашину. Увјерен сам да ће Фитшен на крају, док прођу све процедуре, сигурно добити зелено свјетло Предсједништва БиХ. Нема разлога да тако не буде - навео је он.

Ипак, оно што га је у цијелој овој причи највише шокирало јесте то што се службени акт Амбасаде БиХ у Њемачкој уопште појавио у јавности. Ради се о, како је рекао, службеној забиљешци и извјештају Амбасаде БиХ са састанка са представницима Министарства иностраних послова Њемачке, који је онда прослијеђен на адресу Министарства спољних послова БиХ.

- Како је уопште овај повјерљив акт доспио у јавност. То је невиђени скандал! Како ће то они образложити њемачким колегама? У том извјештају су наведени ставови институција Њемачке који су требали да буду интерног карактера - упозорава Калужа.

На крају додаје и да би у случају да, а у шта не вјерује, Предсједништво БиХ не одобри агреман требало отворити канал комуникације између двије државе како би се утврдили разлози зашто то није учињено.

- Наша обавеза није ни то, али би то требало урадити јер је Њемачка дугогодишња пријатељска земља БиХ, која се посебно исказала за вријеме мандата канцеларке Ангеле Меркел. Наравно не треба заборавити и да је ова држава једна од највећих привредних партнера БиХ - додао је.

Упозорење

Портал “Истрага” објавио је у петак “врло хитан” допис Амбасаде БиХ у Берлину упућен министарки спољних послова БиХ Бисери Турковић. У депеши се говори о хитном састанку у њемачком Министарству спољних послова на који је позвана отправница послова Хајра Делић. Састанак је одржан 25. августа. У документу се преноси да је њемачка страна “непријатно изненађена и разочарана информацијом да Предсједништво БиХ није дало агреман Фитшену и од Предсједништва БиХ очекује да у року од 48 часова објасни разлоге и позадину овакве одлуке”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана