Беговић: Србија увијек на располагању Српској

Срна
Беговић: Србија увијек на располагању Српској

БЕОГРАД - Србија као партнер помаже Републици Српској у научно-технолошкој области и ту је увијек на располагању као партнер, изјавила је Срни министар науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић.

"Битно је да се почне, а онај сваки следећи који почиње има шансу да се много брже развија јер кроз размену искуства неке грешке можете да избегнете и да нека туђа искуства искористите на бољи начин. То сви радимо", рекла је Беговићева.

Беговићева је истакла да тренутно не зна да ли је на помолу неки заједнички пројекат Србије и Српске из области науке, али да ће Србија видјети шта може да уради да мало више укључи колеге из Бањалуке.

"Знам да наши научни институти и факултети имају јако добре и блиске сарадње, тако да се све то већ дешава независно и у ствари врло природно", додала је Беговићева. Она је напоменула да је недавно имала састанак са ресорним министром Републике Српске, када су договорени сљедећи кораци како продубити сарадњу. Беговићева је подсјетила да је, док је била "у науци", директно сарађивала са неким институцијама у Бањалуци, на Медицинском факултету.

"Сада чујем да планирате изградњу научно-технолошког парка, што мислим да је једна сјајна ствар. Знам да имају помоћ наших научно-тенхолошких паркова.

Мислим да је битно да направимо можда једну мрежу научно-технолошких паркова и омогућимо нашим младима, средњошколцима, студентима и научницима, да им се отвори један нови вид размишљања о науци, а то је технолошки трансфер", каже Беговићева.

Беговићева је појаснила да младим људима треба помоћи да своју идеју материјализују у неки производ или услугу и на крају, ако су довољно храбри и предузетни, да отворе своју компанију.

То су, додала је она, стартап компаније које се базирају на некој изузетној идеји и могу невјероватно брзо да успију, али у тим почетним годинама им је потребна велика помоћ државе и менторства, која се обезбјеђују кроз научно-технолошке паркове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана