Бећировић искључио Врањеша из састанака у Загребу јер је "погрешне националности"?

Г.С.
Бећировић искључио Врањеша из састанака у Загребу јер је "погрешне националности"?

БАЊАЛУКА - Члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић инсистира да опуномоћени амбасадор БиХ буде искључен из протокола његове посјете јер му не одговара његова националност, потврдио је Александар Врањеш.

Амбасадор БиХ у Хрватској изјавио је Срни да је то невиђени преседан у дипломатској пракси БиХ.

На питање Срне да прокоментарише сазнања ове медијске куће да је Бећировић инсистирао да састанцима приликом његове сутрашње посјете Загребу не присуствује српски амбасадор БиХ у Хрватској, него дипломата у Амбасади БиХ из реда бошњачког народа, Врањеш је одговорио да је очигледно да се кабинет бошњачког члана Предсједништва бави "бројањем крвних зрнаца" по ДКП-има, што говори само о њиховом степену србофобије и шовинизма.

"И раније су бошњачки политички представници заобилазили и искључивали из протокола српске амбасадоре БиХ на нешто суптилнији начин, али овако директно инсистирати да члан званичне делегације БиХ може бити само Бошњак, без обзира на његов ранг, до сада није забиљежено у иначе накарадној дипломатској пракси БиХ", истакао је Врањеш.

Амбасадор БиХ у Хрватској је указао да је ово директна и очигледна дискриминације којом Бећировић поручује да за њега једино амбасадори и дипломате из реда бошњачог народа могу представљати БиХ, док су остали представници дипломате другог реда.

Члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић (СДП) боравиће сутра у радној посјети Загребу и том приликом састаће се са предсједником Хрватске Зораном Милановићем и премијером Андрејем Пленковићем.

Теме састанака биће односи између БиХ и Хрватске, отворена питања, унапређење сарадње и актуелна политичка ситуација у региону.

Ово је иначе прва посјета Хрватској једног бошњачког члана Предсједништва БиХ након више од седам година. Још у марту ове године, приликом посјете предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић Загребу, Милановић је нагласио да је у контакту са његовим "старим познаником" Денисом Бећировићем те да је и он добродошао.

Посљедњих година упућене су многе међусобне критике између представника политичког Сарајева и званичног Загреба. У јулу 2022. године Денис Бећировић је прозвао Зорана Милановића да је "примјер штетне политике" и да мора радити на "детуђманизацији" Хрватске.

Радна посјета Бећировића Загребу долази након формирања Владе ФБиХ која је резултат заједничке сарадње странака око Хрватског народног сабора и СДП БиХ, те се може окарактерисати и као покушај отопљавања бошњачко-хрватских односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана