Антифашистичка борба уграђена у темеље РС

Маријана Миљић
Антифашистичка борба уграђена у темеље РС

Бањалука - Антифашистичка борба уграђена је у темеље РС и њену будућност и не смијемо допустити да се зло понови, поручено је јуче са обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом.

Један од најважнијих датума у српској историји обиљежен је широм Српске полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежја погинулим борцима и жртвама Другог свјетског рата и страдалима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. Централна свечаност одржана је у Бањалуци гдје су највиши званичници РС и учесници Народноослободилачке борбе положили вијенце на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца.

Предсједник СУБНОР-а РС Благоја Гајић поручио је да је српски народ масовно учествовао у антифашистичкој борби.

 - Оно што је постигла ратна генерација треба да буде трајна инспирација генерацијама младих људи као свједочанство непоколебљивости, храбрости и патриотске оданости земљи и народу - рекао је Гајић.

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да је Други свјетски рат најмрачнији период у историји човјечанства у којем је животе изгубило више од 50 милиона људи. Он је рекао да је српски народ дао огроман допринос у антифашистичкој борби чије су тековине уткане у друштво које баштини цивилизацијске вриједности засноване на миру, слободи и толеранцији.

- РС је изграђена на овим принципима и данас је симбол друштва које уважава различитости, у којем влада једнакост, правда и разумијевање и које поштује достојанство појединца. Српска као слободарска земља је довољно широка за све људе који желе да живе у миру. Српски народ је стварао РС знајући да без државе нема ни слободе - рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић истакао је у честитки грађанима поводом Дана побједе над фашизмом да народ који није опредијељен ка антифашизму нема будућности.

- Српски народ дао је значајан допринос у борби против фашизма, а само у Другом свјетском рату страдало је више од милион Срба - истакао је Чубриловић и додао да је антифашизам вјечна идеја, иако има покушаја да се историја антифашизма, посебно на овим просторима, ревидира.

Премијер Жељка Цвијановић честитала је грађанима Дан побједе над фашизмом и Дана Европе наводећи да је то један је од најсвјетлијих датума у историји човјечанства, јер је тада сломљена кичма фашизму и нацизму.

- Ово је уједно и дан који нас упозорава да се зло, које фашизам представља, никада више не понови, али и обавезује на изградњу мира и стабилности зарад будућих генерација - навела је Цвијановићева.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић рекао је да је антифашистичка борба уграђена у темеље Српске и у њену будућност. Предсједник СП-а Петар Ђокић честитао је  грађанима Дан побједе над фашизмом и Дан Европе уз поруку да истрају у већ потврђеним антифашистичким и европским опредјељењима. Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић рекао је да 9. мај подсјећа на чињеницу да је српски народ дао огроман допринос у антифашистичкој борби.

Дан побједе над фашизмом установљен је као сјећање на дан када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Доња Градина

У Спомен-подручју Доња Градина у недјељу је служен парастос за жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Парастосу су присуствовали предсједници РС и Србије Милорад Додик и Томислав Николић.

- Ране јасеновачких мученика залог су опстанка српског народа и непрекидна опомена свим Србима - нагласио је Додик.

Николић је поручио да је Доња Градина мјесто јаука, страдања и смрти невиних људи.

- Људски и хришћански је опростити, али је света обавеза српског народа да се сјећа тог злочина - казао је Николић.

Обиљежавању су присуствовали преживјели логораши, представници влада РС и Србије, парламената РС и БиХ, амбасадори Русије, САД и Француске, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, замјеници амбасадора Јапана и Бугарске и други званичници, те велики број грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана