Аналитичари о предстојећем састанку Европске политичке заједнице: Суморни хор антируске хистерије

Вељко Зељковић, Маријана Миљић Бјеловук
Аналитичари о предстојећем састанку Европске политичке заједнице: Суморни хор антируске хистерије

БАЊАЛУКА - Србија и Република Српска немају никакве користи од самита Европске политичке заједнице који ће идућег мјесеца бити одржан у Прагу, а бошњачкој политичкој елити то може послужити да још једном рутински искажу своју “оданост европској заједници народа”. Наравно, нико то неће узимати озбиљно, као ни досад.

Став је то социолога и бившег главног уредника магазина “НИН” Слободана Рељића, који додаје да ће српски политичари, с обзиром на јасне ставове према Русији и санкцијама против те земље у Прагу бити сумњичени и притискани.

- Никакви њихови аргументи, позиви на међународно право неће бити узети ни у разматрање, а камоли разумевани. А они колико год буду медили и заклињали се у “европски пут” неће задобити никакво поверење, јер је онима тамо познато да Срби за такве “шарене лаже” немају разумевање - рекао је “Гласу” Рељић.

Подвукао је да је “Европска политичка заједница” идеја без идеје.

- То је нека врста тривијализације алхемије. Алхемичари су вазда тражили камен мудрости да би помоћу њега обично камење претварали у злато или сребро. Макрон је карикатура алхемичара. Човек који не може да влада својом земљом, зна решења за континент. Сачувај нас боже - сматра Рељић. 

Подвукао је како све ово јасно потврђује да ће најављени скуп у Прагу бити претворен у суморни хор антируске хистерије.

- Главна звезда ове представе неће бити Макрон него глумац Володимир Зеленски. Кад овај лик узвикне “Слава Украјини” сав окупљени политички (полу)свет, лицемерно ће устајати и аплаудирати. Наравно, политичари са западног Балкана, Молдавије, Грузије, Јерменије и других љубитеља “европског пута” да би оправдали путне трошкове наћи ће у томе разне назнаке да их ЕУ чека - рекао је Рељић. 

Нагласио је да је проблем конструктора Европске политичке заједнице то што их не интересује народ ни у једној земљи.

- Да изађете на улице и питате шта је то и шта од тога очекују, од Португала, преко Ирске, Пољске, Турске, Србије и БиХ људи би мислили да је то “скривена камера”, али глупа и недуховита. Поред толико бесмислених и несврховитих организација које су им за вратом, док они не знају да ли ће моћи да загреју собу или купе храну, неко им нуди још једну, а из чијег имена не можеш да разазнаш ни чиме би се бавила. Добро, трошиле би бирократе неке буџетске паре, али зашто то раде не би ни они сами знали објаснити - закључио је Рељић.

Истог става је и политички аналитичар Филип Матић који је подсјетио да смо свједоци да су се и у претходном периоду стварале платформе и идеје како би се продужио пут појединим земљама у процесу приступања у ЕУ.

- Тако да ни тај догађај у Прагу не представља ништа друго. То је у ствари кратки поводац на којем желе да држе земље југоисточне Европе које нису чланице. На том догађају, наравно, покушаће се сузбити руски утицај у земљама Европе које нису у ЕУ. Тако да је то у ствари само игра, којом би требало да се да нада балканским земљама да су ближе ЕУ - рекао је Матић “Гласу”.

Подвукао је да је овај самит у Прагу игранка која би само требало да створи привид одређене ситуације, а не заправо да створи једну чињеничну ситуацију која би била добра по земље које су кандидати за ЕУ или оних које изражавају жељу да приступе тој заједници.

Матић је подвукао да и да на крају сигурно све земље које не подрже идеју која ће бити представљена у Прагу могу очекивати одређене санкције.

- Када год су се земље противиле политици ЕУ које су на путу ка тој заједници видјели смо да је све ишло од негодовања, преко препорука како то није добро, до директних упозорење како ће сносити одређене посљедице јер нису подржали њихове ставове.  То је насилна политика земаља које воде ЕУ, прије свега Њемачка, али и Француска у некој мањој мјери - казао је Матић.

У Прагу ће 6. октобра бити одржан самит Европске политичке заједнице, на иницијативу француског предсједника Емануела Макрона и предсједника Европског савјета Шарла Мишела. Њемачки канцелар Шолц подржао је пројекат Европске политичке заједнице, уз ограду да он не може да буде замјена за проширење ЕУ.

“Клуб одабраних”

Самит у Прагу требало би да за истим столом окупи чланице ЕУ и оне земље које немају или не желе перспективу чланства, пружајући платформу за редовну дебату о питањима од заједничког интереса за цијели континент, од безбједности и енергетике, до климатских промјена и повезаности. Уз позиве земљама западног Балкана на самит су позвали и Велику Британију, Украјину, Молдавију, Грузију, Турску, Азербејџан и Израел. Европска комисија дала је пуну подршку за стварање нове заједнице, наводећи како је ово један од начина да се допре до земаља Европе изван процеса придруживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана