Амбасада Руске Федерације: Не разумијемо сервилност Сарајева према Западу

Танјуг, РТРС
Амбасада Руске Федерације: Не разумијемо сервилност Сарајева према Западу

САРАЈЕВО - Амбасада Руске Федерације у Сарајеву саопштила је данас да су „изузетно разочарани“ донесеном ван консензуса неуравнотеженом одлуком појединих чланова Предсједништва БиХ у вези учешћа на састанку такозване „Кримске платформе“.

-Русија је више пута наглашавала да је затворено питање државне припадности Крима, а које је решено у пуном складу са нормама међународног права и вољом народа полуострва - наведено је у изјави из Амбасаде на „Фејсбуку“.

На такав начин је, истичу, „Сарајево одустало од свог прошлогодишњег става да игнорише овакав сумњиви скуп“.

-Такву сервилност према Западу не разумијемо не само ми, већ ни наши бројни саговорници из апсолутне већине исламских држава - саопштила је Амбасада Русије.

Напоменули су да никакви покушаји, праћени гласном пропагандом, не могу промијенити свршени чин.

-Став одређених политичара из БиХ који се декларишу као антифашисти је нелогичан, будући да они не виде нацистичку компоненту у дјеловању званичног Кијева – сматрају у амбасади.

Из Амбасаде истичу да Русија у својству гаранта Дејтонског мировног споразума није заинтересована за дестабилизацију БиХ и да приче о такозваном малигном утицају Москве распирују западни опоненти који настоје да задрже БиХ у потлаченом стању.

Наводећи да Москва дјелима показује које предности могу извући и привредни субјекти и обични грађани БиХ од равноправне и обострано корисне сарадње са Русијом, из руске Амбасаде напомињу да су сви партнери Русије из БиХ позвани да буду разумни и уравнотежени.

- У супротном, одговорност за све посљедице хипотетичког погоршања билатералних односа сносиће они који се руководе не основним интересима својих народа и грађана, него налозима спољних ментора - поручују из Амбасаде Русије у БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић се јуче без сагласности у Предсјендиштву обратио на онлајн самиту „кримске платформе“ на којем је рекао да „БиХ“ даје потпуну подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана