Амбасада Русије: Неутемељена образложења о проширењу војног особља ЕУФОР-а

Г.С.
Амбасада Русије: Неутемељена образложења о проширењу војног особља ЕУФОР-а

САРАЈЕВО - Образложења о потреби проширења војног особља у ЕУФОР-у, укључујући и на рачун војника Бундесвера, су неутемељена, саопштено је из Амбасаде Руске Федерације у Сарајеву.

"У задње вријеме биљежимо пораст броја изјава о перспективама за имплементацију мировне операције ЕУ Алтхеа. Штавише, ове изјаве су очигледно спекулативне. Паралелно се намеће идеја да у случају хипотетичког изостанка продужетка мисије након предстојећег у новембру ове године разматрања овог питања у Савјету безбједности УН-а, присуство НАТО контингента у Босни и Херцеговини потребно је хитно појачати", саопштено је из Амбасаде.

Из Амбасаде су навели да, како произлази из посљедњег извјештаја снага ЕУ Савјету безбједности УН-а, безбједносна ситуација у БиХ је и даље мирна и стабилна.

"У том смислу, образложења о потреби проширења војног особља у ЕУФОР-у, укључујући и на рачун војника Бундесњехра, су неутемељена. А поготово неприхватљивим сматрамо позивања на утицај догађаја у Украјини на ситуацију у БиХ", истакли су из руске Амбасаде.

Нагласили су да растућа пропагандна галама око Алтхее није случајна.

"Изгледа да поједине западне државе, прије свега САД и Велика Британија, припремају терен за пузећу 'НАТОизацију' БиХ. То се никако не ради у интересу јачања унутрашње сигурности у БиХ, која, како сами западњаци напомињу, није угрожена, већ ради геополитичке доминације, тежње да по сваку цијену одржи своју хегемонију", стоји у саопштењу.

Додају да не искључују могућност провокације којима ће се доказати "слабост" ЕУФОР-а и потреба њихове замјене окупаторским трупама НАТО-а.

Позвали су бх. званичнике да се не увуку у вјештачки наметнуту игру означеним картама, да без вањског диктата започну садржајан дијалог о актуелним унутарполитичким проблемима.

"Што се тиче Русије, она досљедно полази од својих обавеза као гаранта Мировног споразума у БиХ", закључује се у саопштењу Амбасаде Руске Федерације.

Подсјећамо, први контингент њемачких војника стигао је јуче у БиХ, гдје ће бити стационирани у оквиру мисије ЕУФОР Алтхеа.

Влада Њемачке овим поводом је саопштила да су стабилност и сигурност у БиХ и на цијелом западном Балкану од суштинског политичког значаја за ЕУ и њене државе чланице.

"Операција ЕУФОР Алтхеа и подршка високог представника за БиХ су гаранција за то. Имајући у виду унутрашње политичке тензије с једне стране и руски напад на Украјину с друге, појачано ангажовање Њемачке је јасно опредјељење за дугорочну стабилизацију БиХ на путу ка евроатлантским структурама", саопштено је из Амбасаде Руске Федерације у Сарајеву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана