AgroLife и метео станице пружиле 620.500 препорука за радове на њивама

PR
AgroLife и метео станице пружиле 620.500 препорука за радове на њивама

Прве метео станице које су постављене у Босни и Херцеговини и Србији, креирале су 620.500 препорука за ефикасније радове на њиви и мјере превенције од појаве 117 болести и штеточина. Савјети су формирани на основу активности које су пољопривредници биљежили у AgroLife апликацији, која им је помогла да прате сва дешавања и организују своју производњу.

Док су метео станице у свијету увелико дио свакодневног живота фармера, код нас су још увијек новина, због чега су BFC SEE мрежа и компанија Telegroup, уз подршку Њемачке развојне сарадње коју спроводи GIZ, покренули трогодишње пилотирање овог система у земљама Западног Балкана, кроз пројекат „Дигитализација општинског управљања земљиштем”.

Пракса је показала да је, усљед недостатка информација, неправилна обрада парцела које се дају у закуп довела до опадања квалитета њива. Из тог разлога, путем пројекта је постављено 73 метео станице, које су увезане са AgroLife апликацијом, са циљем да се прикупи већи број података о употреби државног земљишта и спријечи даља деградација обрадивих површина.

Требиње, Приједор, Брод, Љубушки и Србац су прве локалне самоуправе у БиХ које су у оквиру пројекта примиле донацију у виду вриједне рачунарске опреме намјењене модернизацији њихових пољопривредних служби, као и лиценцу за коришћење дигиталне платформе за управљање пољопривредним земљиштем – AgroLife.

За нешто више од двије године регистровано је укупно 3.500 корисника апликације, а више од трећине чине закупци општинског земљишта, који сада путем ове платформе добијају корисне препоруке када је вријеме за излазак на њиву, ђубрење, наводњавање и заштиту од штеточина, што доприноси очувању квалитета земљишта и задовољству будућих корисника, јер је историја активности доступна и до годину дана уназад.

AgroLife апликација доступна је и бесплатна и за све власнике приватних газдинстава као и веб страница са прегледом података које ове метео-станице обрађују. За сваку парцелу коју обрађују, пољопривредници могу једноставно да уносе и прате податке о засадима, и имају прегледну слику о распореду пољопривредних радова. На примјер, у апликацији је могуће врло лако направити биљешку у виду фото, видео или писаног записа и прикупљати извјештаје о појави штеточина, болести, непогода и сл.

За узврат, на располагању су им сви подаци о парцелама, инфраструктури, културама, сателитски снимци и пољопривредни индекси који омогућавају праћење усјева и квалитета земљишта из сезоне у сезону. Значајан бенефит који доносе метео станице јесу локализоване информације о температури и влажности ваздуха и земљишта, листа, количини падавина, мразу, јачини вјетра и ванредним ситуацијама, у реалном времену и то са прецизношћу од чак 90%.

Пројекат „Дигитализација општинског управљања земљиштем” је подржан од стране develoPPP програма Њемачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ) и регионалног је карактера. Прве метео станице постављене су у Србији, затим у још пет локалних самоуправа у Босни и Херцеговини, а процес дигитализације општинског управљања земљиштем имплементиран је и у Црној Гори. Пројекат је спроведен у све три земље у сарадњи са партнерима из Мреже за повољно пословно окружење (BFC мрежа), коју чине NALED, Привредна комора Републике Српске, REDAH и Привредна комора Црне Горе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана