Отказ за четири полицајца

Драгана Орловић
Отказ за четири полицајца

Бањалука - Против 112 полицијских службеника у Републици Српској лани је покренут дисциплински поступак, а због повреде дужности четворици је уручено рјешење о престанку радног односа, док је највише њих прошло са новчаним казнама.

 

 

 

Подаци су ово из извјештаја о раду Министарства унутрашњих послова РС за прошлу годину, о којем ће бити расправљано у Народној скупштини РС.

У том документу је наведено да су лани, на основу спроведених унутрашњих поступака по представкама, пријавама и захтјевима, дисциплински тужиоци запримили укупно 76 извјештаја, и то против 141 полицијског службеника, за које су поднијели захтјеве за покретање дисциплинских поступака због основа сумње да су починили теже повреде радне дужности. На основу тих предмета спроведени су првостепени дисциплински поступци којима је обухваћено поменутих укупно 112 полицијских службеника.

Међутим, на све те одлуке дисциплинских комисија тужиоци су уложили 11, а полицијски службеници 23 жалбе.

- У другостепеном поступку Полицијски одбор потврдио је 23 одлуке за 38 полицијских службеника, преиначио је пет рјешења против шест полицијских службеника, а вратио на поновни поступак три предмета. Одбио је једну жалбу као неосновану и донио један закључак о обустављању поступка због престанка радног односа - истакнуто је у овом извјештају.

У овом документу је наведено и да је поднесено 11 извјештаја надлежним тужилаштвима против девет припадника МУП-а, и то седам полицијских и два државна службеника, и то због основа сумње да су извршили 18 разних кривичних дјела. У истом периоду суспендовано је и 14 радника МУП-а, и то 13 полицијских и један државни службеник.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић каже да Министарство унутрашњих послова РС редовно предузима све одговарајуће мјере и радње у области унутрашње контроле.

- Закон је једнак за све. Ако је неко полицајац, онда има обавезу да више спроводи и поштује закон и правила, што управо и потврђују подаци из извјештаја о раду МУП-а - оцијенио је Ћеранић.

 

 

Изречене дисциплинске мјере:

- четири рјешења о престанку радног односа за четири радника

- 44 рјешења о новчаној казни за 60 полицијских службеника

- 23 рјешења - ослобађајућа одлука за 43 полицијска службеника

- 49 рјешења - за 65 полицијских службеника утврђена тежа повреда радне дужности

- два закључка за пет службеника о обустављању поступка због застаре

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана