Марчета: Тестирање наоружања на полигону у Гламочу изазваће катастрофу

Срна
Марчета: Тестирање наоружања на полигону у Гламочу изазваће катастрофу

Дрвар - Предсједник Иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у Федерацији БиХ Миле Марчета подржао је начелника општине Гламоч Небојшу Радивојшу који се противи намјерама да се на овдашњем војном пологону “Барбара” тестира наоружање произведено у овом ентитету, те додаје да су Срби спремни организовати масовна окупљања уколико се власти оглуше о овај проблем.

“Уколико буде тачна информација да ће све наоружање које је произведено у ФБиХ бити тестирано на војном полигону 'Барбара' у Гламочу, то ће изазвати тоталну катастрофу”, рекао је Марчета Срни и аплеловао да институције БиХ спријече угрожавање становништва, загађење воде и земљишта.

Марчета каже да није случајно што се управо ово дешава на просторима гдје су се вратили Срби.

“Ово што се дешава у Гламочу није случајно, неко намјерно и смишљено ради на томе да се Срби не враћају на своја огњишта. Исто тако је и у Двору гдје је главна тема одлагање радиоактивног отпада”, каже Марчета.

Он је навео да постоје и друге локације гдје би се могло тестирати то наоружање, а не баш Гламочу гдје су се вратили Срби.

“Пуну подршку пружамо начелнику Гламоч који се противи томе, ово није изазвало само немир становништва поменуте општине, него се одразило и на узнемиреност становника сусједних општина гдје су Срби повратници већинско становништво. Неко покушава да угрози српске повратнике”, нагласио је Марчета.

Он је упозорио да се овакве могуће ситуације не смију дешавати.

“Спремни смо да организујемо масовна окупљања и протесте уколико се власти оглуше на овај проблем јер годинама плаћамо цијену нечијих хирова”, истакао је Марчета.

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша изјавио је раније Срни да има информације да би сво оружје које је произведено у Федерацији БиХ требало да буде тестирано на овдашњем војном полигону Барбара гдје се годинама уништава вишак наоружања и минско-експлозивних средстава упркос противљењу локалног становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана