Званичници Хаваја: Сваког дана проналазићемо 10 до 20 мртвих

Танјуг
Званичници Хаваја: Сваког дана проналазићемо 10 до 20 мртвих

ХОНОЛУЛУ - Најмање 99 људи погинуло је у пожару на Хавајима, изјавио је гувернер Џос Грин и додао да би број жртава могао да буде знатно већи.

Овај пожар најсмртоноснији је у САД у посљедњих 100 година, објавио је “Гардијан”.

Стотине људи се и даље воде као нестали, док су ватрогасци наставили да се боре са пожарима, а спасилачке екипе претражују спаљене остатке историјског града Лахаина.

Грин је рекао да су размјере штете од пожара “невјероватне”. Пожар је уништио готово све зграде у граду са 13.000 становника.

Са више од 2.700 оштећених или уништених објеката и спаљеним више од 2.100 хектара земљишта, Федерална агенција за управљање ванредним ситуацијама процијенила је трошкове обнове Лахаина на 5,5 милијарди долара.

Становницима Лахаина дозвољен је повратак у град. Грин је за Си-Би-Ес њуз рекао да званичници очекују да ће пронаћи између 10 и 20 људи дневно током наредних недјељу и по дана.

Како се услуга мобилне телефоније полако обнавља, број несталих пао је на око 1.300 са више од 2.000, истакао је Грин.

То је најсмртоноснији пожар од 1918. године када су 453 особе погинуле у пожару у Минесоти и Висконсину, према Националној асоцијацији за заштиту од пожара (НФПА).

Узрок пожара се и даље истражује.

Бивши амерички предсједник Барак Обама, који је рођен на Хавајима, појавио се у недјељу у видео снимку који промовише напоре прикупљања средстава за обнову после пожара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана