Жункерас уз звиждуке напустио протесте за независност Каталоније

Tanjug
Foto: WestO

БАРСЕЛОНА- Један од каталонских лидера Орион Жункерас отишао је прије краја протеста за независност у Барселони након повика и звиждука више хиљада људи концентрисаних на том месту поводом шпанско-француског самита на врху у којем учествују и лидери две земље Педро Санчез и Емануел Макрон.

 

 

Према подацима полиције, око 6.500 људи окупило се данас на протестима у Авенији Марија Кристина у Барселони, које су сазвали Каталонска национална скупштина (АНЦ) и организације Омниум Културал и Консел пер ла Република и други, пренио је Ел Паис.

Под слоганом "Овде ништа није готово", покрет за независност мобилисао се како би пренео предсједнику шпанске владе Педру Санчезу да процес борбе за независност Каталоније није окончан.

Протест, који је, према ријечима организатора, окупио 30.000 људи, одржан је у подножју планине Монжуик, где се јутрос одвија шпанско-француски самит у Националном музеју уметности Каталоније.

Ориол Жункерас, лидер каталонске Републиканске левице (ЕРЦ), у почетку је учествовао на скупу, али га је напустио сат касније због звиждука неких демонстраната. 

Он је желео да оправда присуство ЕРЦ-а на протесту и изјавио је да жели да "веома јасно стави до знања Влади, а посебно Санчезу, да покрет за независност живи” и да није окончан политички сукоб дела каталонског друштва са државом.

"Овде ништа није готово, јер репресија и даље погађа многе наше саборце који су у избеглиштву или доживаљавају дисквалификације, економски прогон и суђења у најави", рекао је Жункерас.

Додао је да сукоб неће бити завршен док не дође до самоопредељења Каталоније.

Супротно критикама неколико опозиционих странака, лидер ЕРЦ-а није видео никакву контрадикцију у вези са чињеницом да је предсједник Пере Арагонес био домац́ин самита.

"Све док Каталонија није независна, ја ц́у је представљати са највећим достојанством институционално", рекао је данас, напоменувши да његова странка протестује на улици.

Арагонес је истакао да је савршено компатибилно бранити демократска права, као што су амнестија и самоопредељење, унутар и ван самита.

"Морамо искористити све прилике и места да одбранимо демократију и право грађана да гласају", рекао је он.

Након протеста, Арагонес је нагласио да су демонстрације углавном биле позитивне и реафирмишуће, а звиждуке Жункерасу описао је као израз врло мале групе демонстраната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана