Зеленски: Украјина мора да се бори да добије модерне тенкове

Г.С.
Специјална операција руске војске у Украјини, 331. дан
Foto: Агенције | Специјална операција руске војске у Украјини, 331. дан

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална операција руске војске у Украјини, 331. дан. Украјинске снаге гранатирају Горловку пројектилима великог калибра. На иницијативу Русије у Савјету безбједности УН биће одржана неформална седница на тему рата који Кијев води против становника Донбаса од 2014. године.

Њемачка шаље војну помоћ Украјини у вриједности од 1,08 милијарди долара

Њемачки министар одбране Борис Писторијус  најавио је данас, на маргинама састанка у америчкој војној бази Рамштајн, пакет војне помоћи Украјини у вриједности 1,08 милијарди долара, саопштио је портпарол њемачког министарства одбране.

Портпарол њемачког министарства је то рекао за CNN, али није изнио детаље о томе шта ће пакет помоћи укључивати.

У међувремену, холандска агенција АНП пренијела је да ће Холандија послати Украјини двије лансирне рампе за противваздушне системе и ракете Патриот, пренио је Ројтерс.

Током данашњих разговора у Рамштајну доминантна тема било је да ли ће Њемачка одобрити извоз тенкова "Леопард" које користи војска НАТО, али није дошло до помака по том питању.

Пољски министар одбране Мариуш Блашчак рекао је да на састанку није донијета одлука о испоруци тенкова "леопард 2" Украјини, али да је оптимиста да ће договор ипак бити постигнут.

Зеленски: Украјина мора да се бори да добије модерне тенкове

Украјина ће и даље морати да се бори да обезбиједи савремено тешко наоружање, изјавио је данас предсједник Украјине Володимир Зеленски након што савезничке нације нису успеле да се договоре да ли ће послати тенкове њемачке производње "Леопард".

-Сваки дан чинимо све да постане очигледније да нема алтернативе доношењу одлуке о тенковима -рекао је он у вечерњем видео обраћању, пренио је Ројтерс.

Зеленски је рекао да ће састанак у Рамштајну ојачати отпор Украјине и изразио увјерење да ће савезници подржати Кијев колико год је то могуће.

На састанку у америчкој војној бази Рамштајн у Њемачкој раније данас није донијета одлука о слању тенкова "Леопард 2" у Украјину, изјавио је пољски министар одбране Мариуш Блашчак.

ЕУ тражи правни начин за конфисковање замрзнуте руске имовине

ЕУ још није одлучила на који начин може да конфискује замрзнуту имовину Руске Федерације, како би та средства преусмерила у обнову Украјине, рекао је данас новинарима у Бриселу неименовани европски званичник и додао да се расправља о правним питањима.

- Разговара се о законским могућностима на тему одузимања замрзнуте имовине. Овдје имамо много питања, ово је сложен процес - рекао је он, пренијела је агенција РИА новости.

Европски парламент је у четвртак усвојио необавезујућу резолуцију којом се позива на коришћење руске државне имовине "за репарације" Кијеву.

Амерички генерал: Украјина ће тешко ове године протјерати све руске трупе

Амерички генерал Џорџ Браун изјавио је данас на самиту војних челника НАТО и држава савезника у војној бази САД Рамштајн у Њемачкој, да ће Украјина ове године тешко протјерати руске трупе са своје територије, а Њемачка је изнијела став да ће брзо предузети потребне кораке како би омогућила  савезницима да пребаци њемачки борбени тенк у Украјину ако о томе дође до консензуса међу савезницима.

-'Са војног становишта, ове године ће бити јако тешко да Украјина протјера све руске снаге из окупираних дијелова територије - рекао је Браун, преноси Ројтерс.

Бауер: Одлуку о слању тенкова мора донијети свака држава која подржава Кијев

Шеф војног комитета НАТО адмирал Роб Бауер изјавио је данас да одлуке о слању тенкова Украјини мора донети свака држава појединачно која подржава Кијев, као и да те одлуке морају бити донијете благовремено.

-То је суверена одлука суверене државе каква је и Њемачка - рекао је Бауер на конференцији за новинаре у Лисабону, пренио је Ројтерс.

Бауер је истакао да је важно да Украјина добије рат и да због тога земље савезнице треба озбиљно да размотре шта је Кијеву потребно и да то и пошаљу, уколико је могуће.

Столтенберг: Брзо повећати производњу наоружања и муниције

Чланице НАТО морају брзо да повећају производњу наоружања и муниције да би попуниле своје залихе, о чему ће дискутовати министри одбране у фебруару, рекао је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

-НАТО савезници требају да повећају производњу оружја и муниције и да брзо попуне залихе - рекао је Столтенберг на састанку Контакт групе за одбрану Украјине у њемачкој ваздухопловној бази Рамштајн, пренио је “Спутњик”.

Столтенберг је нагласио да ће Алијанса разговарати о питању набавке наоружања на састанку министара одбране у фебруару.

Девет европских држава обeћало Украјини нове пакете наоружања

 Група од девет европских држава обећала је да ће испоручити више оружја Украјини, а поред осталог послаће јој борбене тенк

Ердоган разговарао се Зеленским, понудио посредништво измедју Москве и Кијева

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган се у данашњем телефонском разговору са предсједником Украјине Володимиром Зеленским поново понудио као посредник у преговорима између Москве и Кијева, саопштила је канцеларија предсjедника Турске.

Ердоган је изјавио саучешће Зеленском због страдалих у паду хелкоптера 18. јануара, додаје се у саопштењу.

У несрећи близу Кијева је погинуло 14 људи, а медју њима је био и министар унутрашњих послова Украјине Денис Монастирски, пренео је Ројтерс.

УН: Споре инспекције украјинских бродова са житом доводе до кашњења испорука

Инспекције бродова, који превозе украјинско жито и друге пољопривредне производе из црноморских лука, успориле су рад на готово половину доводећи до кашњења у испорукама земљама у развоју у којима људи гладују, рекли су званичници Уједињених нација и Украјине.

Поједини амерички и украјински званичници оптужују Русију да намjерно успорава инспекције, што је руски званичник негирао, пренио је  АП.

Према подацима које је Заједнички координациони центар у Истанбулу доставио америчкој агенцији, од када је у августу почело  спровођење споразума о житу у просјеку је било 4,1 инспекција сваког дана бродова који су ишли у и напуштали Украјину.

Инспекцијски тимови из Русије, Украјине, УН и Турске осигуравају да бродови превозе само пољопривредне производе, а не и оружје.

Број инспекција се повећао у септембру на 10,4 дневно, а затим на 10,6 у октобру, да би почео да опада на 7,3 у новембру, 6,5 у децембру и 5,3 до сада у јануару.

 

Берлин тражи консензус савезника о испоруци тенкова Украјини

Њемачки министар одбране Борис Писторијус негирао је данас на састанку војних лидера у америчкој ваздушној бази Рамштајн да Берлин једнострано блокира испоруку тенкова Леопард Украјини и додао да ће њемачка влада бити спремна да брзо реагује по том питању ако се постигне консензус међу савезницима.

''Има добрих разлога за испоруку, као и добрих разлога против, а имајући у виду цјелокупну ситуацију, и да рат траје скоро годину дана, сви разлози за и против морају бити пажљиво извагани'', рекао је Писотријус, преноси Ројтерс.

Раније данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је данас у Мадриду да су поједине европске земље спремне да пошаљу тешке тенкове Украјини и изразио очекивање да ће одлука о томе бити донијета данас на састанку министара одбране у ваздушној бази САД Рамштајн у Немачкој.

"Шпигл": Њемачка забринута због „огромних губитака" украјинских снага код Артјомовска

Њемачка обавештајна служба (БНД) објавила је извјештај у којем се наводи да се губици украјинске војске у борбама за Артјомовск дневно мјере троцифреним бројкама што може негативно да се одрази на читаву линију одбране, пише „Шпигел".

„Федерална обавештајна служба је у оквиру тајне сједнице ове недеље информисала посланике о ситуацији у Украјини. Оно што су могле да саопште специјалне службе изазива забринутост: на фронту код Бахмута (украјински назив за Артјомовск) Украјинци имају велике губитке, а на брифингу БНД наведене су троцифрене бројке погинулих", пише дневник.

Дуж цијеле контакт линије у Запорошкој области интензивиране борбе, украјински војници прелазе на страну Русије

Практично на цијелој линији раздвајања у Запорошкој области дошло је до интензивирања борби, саопштио је за Спутњик предсједник покрета „Заједно са Русијом" и члан главног административног одбора региона Владимир Рогов.

Према његовим ријечима, у односу на јесен прошле године, веома су опали морал и борбени дух украјинске војске.

Рогов је такође нагласио да су на запорошком делу линије фронта учестали случајеви преласка припадника украјинских одреда територијалне одбране на страну Русије.

Он је додао да је сам процес интензивиран прије око мјесец дана.

Столтенберг: Усредсредити се на муницију и одржавање

Земље које подржавају Украјину не треба да се усредсреде само на слање новог оружја Кијеву, него да обрате пажњу и на муницију за старије системе и помогну у њиховом одржавању, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Представници НАТО-а и лидера државне одбране из око 50 земаља састали су се данас у Авио-бази "Рамштајн" на најновијој конференцији о слању оружја Украјини.

"Треба да запамтимо и то да не треба да се усредсредимо на нове платформе, већ и да осигурамо да све платформе које већ постоје функционишу онако како би требале", рекао је Столтенберг Ројтерсу на маргинама састанка у "Рамштајну".

Он је нагласио да је су потребна муниција и резервни дијелови, као и одржавање и обука.

САД су јуче представиле нови пакет помоћи Украјини у вриједности од 2,5 милијарди долара, укључујући додатна оклопна возила и муницију.

Борељ: Поједине земље спремне да пошаљу тенкове Кијеву

Поједине европске земље спремне су да пошаљу тешке тенкове Украјини, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

Он је новинарима у Мадриду рекао да се нада да ће одлуке о испоруци тенкова бити донесене током разговора министара спољних послова у Авио-бази "Рамштајн" у Њемачкој.

"То је дискусија која ће се данас одржати у жРамштајнуж, гдје ће бити заступана ЕУ. Морамо да дамо Украјини оружје неопходно не само за одбијање, што тренутно ради, већ и за заузимање територије", истакао је Борељ говорећи о борби Украјине усљед руске специјалне војне операције у тој земљи.

Борељ је навео да сматра да су Украјини потребни борбено наоружање и тешки тенкови које је тражила и да су поједине европске земље спремне да их испоруче, јавио је Ројтерс.

Зеленски: Нема времена за губљење, Украјини потребно стотине тенкова

Предсједник Украјине Володимир Зеленски обратио се данас званичницима НАТО-а и других земаља на састанку у америчкој ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој и апеловао да Украјини пошаљу стотине тенкова како би се одбранила од руске инвазије.

Зеленски се, путем видео линка, захвалио на подршци коју су послали његови савезници и у западне земље, али је рекао да не може да губи вријеме на разговоре,  преноси Би-Би-Си.

"Рат који је започела Русија не дозвољава одлагања. Стотине захвалница нису стотине тенкова. У вашој је моćи да нам обезбједите артиљерију која нам је потребна", рекао је он Зеленски министрима одбране из око 50 земаља окупљених у Рамштајну.

Током свог обраћања Зеленски је позвао делегате да не дозволе свјетски поредак "гдjе ће владати мржња" и замолио их да удвоструче своје напоре како би помогли Украјини да се одупре Руским насртајима.

"Русија жели да уништи универзалне људске вриједности. Русија концентрише своје последње снаге покушавајуćи да убједи све да мржња може бити јача од света. Зато морамо да дјелујемо брзо", рекао је Зеленски.

Лидери НАТО-а и представници из око 50 земаља састали су се данас у ваздухопловној бази Рамштајн, у последњем у низу састанака на којима се договарају пакети оружане помоћи Кијеву.

Министарство одбране САД објавило је данас нови пакет помоћи Кијеву у вриједности од око 2,5 милијарди долара, која ће укључити оклопна борбена возила типа "Бредли" и оклопна борбена возила пешадије типа "Страјкер".

Ипак, главни фокус састанка је на томе да ли ће Нјемачка послати борбене тенкове типа "Леопард" у Украјину или ће барем одобрити њихов трансфер из трећих земаља.

"Леопард" тенкови се сматрају посебно погодним за слање Кијеву јер су у широкој употреби, што значи да би неколико земаља могло да их пошаље Украјини у оквиру војне помоћи.

УН: Први конвој помоћи стигао у близини украјинског Соледара

Портпарол Канцеларије Уједињених нација за координацију хуманитарних послова Јенс Лерке саопштио је данас да су три камиона хуманитарне помоћи за око 800 људи допремљена близу Соледара у источном украјинском региону Доњецка.

Залихе хране, воде, хигијене и лијекова се налазе у првом конвој помоћи који су УН послале до подручја које је било изложено интензивним борбама између украјинских и руских снага, преноси Ројтерс.

Лерке је рекао је да су возила, која су кренула из Дњепра, истоварена у петак ујутро у областима које контролише украјинска влада, не наводеćи тачну локацију.

Руско Министарство одбране је 13. јануара објавило да су руске снаге претходног дана презуеле контролу над градом Соледар, који се налази у близини Бахмута, важног саобраћајног чворишта преко кога се снабдјевају украјинске трупе у Донбасу.

Песков: Односи са САД на најнижој тачки у историји

Односи Русије и САД су на историјски најнижој тачки и нема наде за њихово побољшање, оцијенио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Билатерални односи су сада, нажалост, вјероватно на историјски најнижој тачки. Нема наде за побољшање у догледној будуćности", рекао је Песков, преноси РИА Новости.

Према мишљењу Пескова, сукоб у Украјини је на узлазној линији, а Запад је привржен заблуди да Кијев може да оствари успјех на бојном пољу.

"Он (сукоб) се заиста развија узлазном линијом. Видимо све већу индиректну, а понекад и директну умјешаност земаља НАТО-а у овај сукоб", рекао је Песков.

Додао је да ће због те драматичне заблуде Запад зажалити.

Према ријечима Пескова, Кремљ сматра да не треба преувеличавати значај могуће испоруке НАТО тенкова Кијеву.

Гроси: Нуклеарка у Запорожју и даље у опасности

Нуклеарна електрана у Запорожју и даље је у опасној ситуацији, рекао је шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.

Гроси је за Би-Би-Си рекао да покушава да преговара о безбједној зони око електране, али по његовим речима, ризик остаје.

"Ми смо под огромном опасношћу. Постоји нешто што можемо да урадимо у вези са тим. То би био велики корак напред јер је потребан висок ниво политичке посвећености да се не нападне електрана", рекао је Гроси и додао како је веома важно да се електрана не користи као "платформа за војску".

Гроси је недавно најавио план за стално присуство ИАЕА у свим украјинским нуклеарним електранама.

Руске снаге су заузеле електрану у марту прошле године и она је више пута била под ватром, што је довело до великог страха од нуклеарне катастрофе.

Руске снаге тврде да држе Клешчејевку, јужно предграђе Бахмута

Проруске снаге у источној Украјини саопштиле су данас да су преузеле контролу над селом Клешчејевка, које је предграђе Бахмута.

Клешчејевка, са популацијом од 400 становника прије рата, налази се девет километара јужно од Бахмута, гдје паравојне руске јединице Вагнер мјесецима воде исцрпљујуће борбе са украјинским снагама, преноси Ројтерс.

"Од 20. јануара 2023. године руске трупе су у ослобођеној Клешчејевки на територији Доњецке Народне Републике", навеле су на Телеграму власти самопроглашене ДНР, коју је припојила Русија након референдума који Кијев и већина земаља не признаје.

Дан раније је оснивач Вагнер групе Јевгениј Пригожин саопштио да је насеље прешло под контролу руских јединица, а Клешчејевку је назвао важним предграђем Артемовска, што је руски назив за украјински град Бахмут.

По ријечима Пригожина, око њега се воде жестоке борбе, преноси РИА Новости.

Украјинске снаге гранатирале четири града под руском контролом

Украјинска војска гранатирала је објекте цивилне администрације у три града Херсонске области на лијевој обали Дњепра, као и Горловку у Доњецкој области.
На град Казачји лагер испаљено је 17 пројектила, на Каховку пет, а на град Гола Пристањ десет пројектила, саопштио је представник ванредних служби региона.

Утврђује се штета и број жртава, преноси "Спутњик".

Украјинске снаге од јутрос гранатирају и Горловку пројектилима великог калибра.

Војни стручњак, пензионисани потпуковник ЛНР-а Андреј Марочко, позивајући се на сопствене изворе, рекао је да је за претходна четири дана у зони одговорности јединица Народне милиције Луганске Народне Републике /ЛНР/ у борбама рањено око хиљаду и по украјинских војника.

Према његовим ријечима, од тог броја умрло је готово 70 процената. /крај/дад

Зеленски очекује снажне одлуке на састанку савезника Кијева у Немачкој

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да његова влада очекује "снажне одлуке" лидера одбране НАТО-а и других земаља који се састају како би разговарали о јачању способности Украјине да се суочи са руским снагама савременим борбеним тенковима.

Састанак у ваздухопловној бази Рамштајн у Њемачкој последњи је у низу откако је Русија покренула специјалну војну операцију у Украјини прије 11 месеци, и на којем ће се разговарати о будућим испорукама оружја, посебно њемачких тенкова "леопард 2" које користе војске широм Европе.

Берлин има право вета на било коју одлуку о извозу тенкова, а изгледа да влада канцелара Олафа Шолца до сада није вољна да то одобри из страха да не провоцира Русију.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана