Затвара се “РТ Франс” због блокаде рачуна

Срна
Затвара се “РТ Франс” због блокаде рачуна

ПАРИЗ - Француски огранак руске државне телевизије - “РТ Франс” биће затворен, јер су рачуни телевизије блокирани, саопштено је вечерас из ове медијске куће.

Из “РТ Франс” наводе да је наставак њихових активности онемогућен након одлуке Француске да замрзне рачуне ове телевизије.

-Послије пет година истрајности, властодршци су постигли свој циљ - затварање „РТ Франс“. Под изговором деветог пакета санкција Русији, у којем се не помињемо ми, већ наш акционар у матичној компанији, Генерална управа за трезор одлучила је да замрзне банковне рачуне „РТ Франс“, чиме онемогућава наставак наших активности - наводи се у саопштењу.

Из ове телевизије подсјећају да су “на мети власти од оснивања”, као и да ЕУ тражи цензуру овог канала.

-Посебно су власти ЕУ искористиле кризу у Украјини, коју је наша телевизија покрила на избалансиран начин, да коначно ућуткају „РТ Франс“ - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је ово политичка одлука и да није заснована на правној пресуди.

-То се зове цензура - наводи се у саопштењу и додаје да би, након ове одлуке, 123 запослена на “РТ Франс” могла да остану без јануарске плате и да се суочавају са губитком посла, што доводи у сумњу будућност независности медија у Француској.

-Затварање „РТ Франс“ уз заглушујућу тишину других француских медија и новинара само је први, изузетно опасан корак, након којег ће се на мети наћи и други руски медији - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана