Велики дио војне опреме заврши на црном тржишту

Срна
Велики дио војне опреме заврши на црном тржишту

МОСКВА - Велики дио војне опреме коју су САД испоручиле Украјини могао би да заврши на црном тржишту, изјавио је бивши виши савјетник Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор, преноси "Спутњик".

"Шаљемо опрему у вриједности од милијарду долара и велики дио тога можда нестаје на црном тржишту и готовина никада не стигне тамо гдје би требало да оде! Оно што се тренутно дешава захтијева нашу пажњу и разумијевање", рекао је Мекгрегор на платформи "Икс", раније познатој као "Твитер".

Западне земље снабдијевају Украјину војном помоћи од почетка руске војне операције у Украјини у фебруару 2022. године.

Подршка је еволуирала од артиљеријске муниције и обуке 2022. до тешког наоружања, укључујући тенкове, касније те године и 2023.

Посљедњих мјесеци, Украјина тражи борбене авионе.

Кремљ је више пута упозоравао на даље испоруке оружја Кијеву, рекавши да ће се то сматрати легитимним војним циљевима. Москва је, такође, нагласила да ће највећи дио западног оружја вјероватно завршити на црном тржишту.

Крајем јуна, израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је да је Израел регистровао више случајева када је оружје које је Запад испоручио Кијеву пронађено у близини израелске границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана