Ватикан позива на глобално разоружање и елиминацију нуклеарног оружја

Агенције
Ватикан позива на глобално разоружање и елиминацију нуклеарног оружја

ЊУЈОРК – Државни секретар Ватикана Пјетро Паролин изјавио је данас да је за постизање мира неопходно тежити општем разоружању, посебно искорјењивању нуклеарног оружја.

- Тежња за миром је циљ који захтијева спровођење општег разоружања и, посебно, потпуну елиминацију нуклеарног оружја. Потребно је оставити по страни уска геополитичка разматрања и одупријети се снажним економским лобијима како би се одбранило људско достојанство и гарантовала будућност у којој сва људска бића могу уживати у интегралном развоју, и као појединци и као заједнице, поручио је он на Самиту будућности током 79. засједања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, преноси Ватикан њуз.

Паролин је навео да се садашњи самит одвија у позадини очигледне кризе која је захватила планету.

Он је нагласио да је неопходно имати наду, која, према ријечима папе Фрање, "не би требало да значи претјерани оптимизам".

Додао је да се "не могу затварати очи пред трагедијом са којом се човјечанство суочава".

Представник Ватикана је нагласио да је неопходно гледати у будућност, која треба да се гради на принципима поштовања достојанства сваке личности и сувереног достојанства свих држава.

Паролин је напоменуо да међународна заједница треба да преиспита своје акције за искорјењивање сиромаштва.

"Мирна и просперитетна будућност захтијева политичку вољу да се користе сва могућа средства за постизање одрживог развоја. То укључује реформу међународних финансијских институција, реструктурирање дуга и спровођење стратегија за смањење дуга", навео је Паролин.

Такође је нагласио да је неопходно створити механизме за управљање вјештачком интелигенцијом, заштиту података о личности, као и минимизирање посљедица вјештачке интелигенције на запошљавање глобалне популације.

Дводневни Самит о будућности, уз учешће шефова држава и влада, као и високих представника земаља чланица, почео је у недјељу у Њујорку у сједишту УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана