Вашингтон шаље безбједносну помоћ од 200 милиона долара

ГС/Агенције
Foto: Министерство обороны Российской Федерации

МОСКВА/КИЈЕВ – Специјална операција у Украјини ушла је у 537. дан.

САД су саопштиле данас да ће послати Украјини нову безбједносну помоћ у вриједности од 200 милиона долара.
Помоћ обухвата муницију за противваздушну одбрану, артиљеријску муницију, противоклопна средства и додатну опрему за чишћење мина, рекао је у саопштењу амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Пентагон је у мају објавио да је грешком одредио већу вриједност америчког оружја које је обећано Кијеву и да на располагању има додатних 6,2 милијарде долара за ову врсту помоћи.

Украјини је потребно оружје које се може испоручити из америчких залиха за неколико дана или седмица би могла да настави да одбија руску акцију.

Грешка почињена у рачуноводству иде у корист Кијева јер Америка сада може послати више опреме.

Током ноћи сирене у Кијеву и више области, експлозије у Херсону

У Кијеву и у више украијнских области током ноћи проглашена је била ваздушна опасност, а експлозије су одјекивале и у Херсону и Одеси. Украјина тврди да су руске снаге током протекла 24 сата безуспјешно покушавале да напредују у правцу Купјанска и да поврате изгубљене положаје у Доњецкој области и Запорожју. Осуђују акцију руског ратног брода у Црном мору. Москва, са друге стране, тврди да украјинске снаге покушавају пробој у западним дијеловима Доњецке области. Компанија "Калашњиков" је објавила да је у ратној зони успјешно испробала нови извиђачки систем и да ће га понудити на употребу руској држави.

Најмање три особе рањене у руском нападу на Одесу

Најмање три особе рањене су у ноћашњем нападу на украјински лучки град Одесу, саопштио је гувернер украјинског црноморског региона Олех Кипер.

''Као резултат непријатељског напада на Одесу, избило је неколико пожара, изазваних дијеловима ракете који су падали. Прозоре на зградама разбила је силина експлозије'', написао је Кипер на свом налогу на Телеграму.

Из Команде украјинских оружаних снага на југу саопштено је да су због дијелова пројектила, који су насумице падали по граду, оштећени спаваоница и супермаркет, а на једној локацији у граду избио је пожар.

Одеса, највећа украјинска лука и поморска база, више пута била је мјера руских напада дроновима и гранатирана, од како је Русија напустила споразум о извозу житарица Црним морем.

Русија расписала потјернице за тројицом украјинских генерала

Руско Министарство унутрашњих послова саопштило је да је расписало потјерницу за тројицом украјинских генерала, укључујући замјеника главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Јевгенија Мојсјука, који је осумњичен за гранатирање Донбаса, убиство и рањавање више од 100 људи.

На потјерници су и генерал-мајори Оружаних снага Украјине Игор Палагњук и Андреј Ковалчук, преноси Тас.

Руски истражни комитет је крајем јула подигао оптужнице у одсуству против Игора Палагњука, Јевгенија Мојсјука и Андреја Ковалчука.

Како је саопштено, они су командовали јединицама Оружаних снага Украјине које су гранатирале насеља у самопроглашеним Доњецкој и Луганској Народној Републици 2016, 2017. и 2019. године, када је више од 100 људи погинуло или повријеђено.

Кијев осудио акцију руског ратног брода у Црном мору
Кијев је осудио оно што је назвао "провокативним" руским потезима, дан након што је руски ратни брод испалио пуцње упозорења на теретни брод у Црном мору.

''Министарство спољних послова Украјине најоштрије осуђује провокативне акције које је Руска Федерација извела 13. августа у Црном мору у вези са турским теретним бродом 'Сукру Окан' који је био на путу за луку Измаил'', наводи се у саопштењу Министарства.

Додају да је грубо прекршена Повеља УН, али и Конвенција УН о поморском праву.

''Руска морнарица је грубо прекршила Повељу УН, Конвенцију УН о поморском праву и друге норме међународног права. Ови поступци су примјер смишљене политике Русије угрожавања слободе пловидбе и безбедности комерцијалног бродарства у Црном мору'', каже су саопштењу.

Патролни брод руске Црноморске флоте у недјељу је принудно зауставио теретни брод у југозападном делу Црног мора, који је био на путу за Украјину, а није реаговао на упозорење, саопштило је Министарство одбране Русије.

Зеленски: Дим на Кримском мосту доказ да злочини Русије неће остати без одговора

Током ноћи сирене у Кијеву и више области, експлозије у Херсону

У Кијеву и у више украијнских области током ноћи проглашена је била ваздушна опасност, а експлозије одјекивале су и у Херсону, саопштили су украјински медији.

Сирене за ваздушну узбуну у украјинској пријестоници су се огласиле око један сат послије поноћи, а затим су се огласиле и у Одеској, Херсонској, Кијевској, Полтавској, Дњепропетровској, Сумској, Черниговској, Николајевској, Черкаској, Винњицкој, Кировоградској и Харковској области, као и на дијелу Запорошке области

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да су спаљена руска техника и дим на Кримском мосту, докази да ни један злочин Русије неће остати без одговора.

"Сваки уништени окупатор, сва спаљена руска техника, пожари у њиховим штабовима и складиштима, веома речит дим на Кримском мосту и не само то, све је то доказ да ни један злочин Русије нећемо оставити без одговора", рекао је Зеленски у видео поруци.

Министарство одбране Русије саопштило је у суботу да је Украјина покушала да нападне Кримски мост ракетом С-200 прерађеном у ударну верзију, да је ракета оборена и да није било штете.

Рогов: Украјинске снаге покушавају да пробију руске линије у западним дијеловима Доњецке области

Владимир Рогов, руски званичник у дијеловима Запорожја које контролише Москва, рекао је да је било интензивних борби јужно од Велике Новосилке док украјинске трупе покушавају да прођу кроз руске линије и потисну се до обале Азовског мора као дио контраофанзива Кијева.

"Непријатељ је успио да уђе и учврсти се у сјеверном дијелу Урожајна послије две недеље најтежих и најкрвавијих борби за ово насеље", рекао је Рогов, мислећи на исти дио линије фронта.

Он је рекао да руски војници и даље контролишу јужни дио Урожајне, додајући да украјинске снаге очигледно имају за циљ да преузму контролу над градом јужније, Старомлиновком.

Украјина је започела контраофанзиву у јуну, покушавајући да поврати дијелове територије коју је заузела Русија на југу и истоку земље. Поново је заузела неколико села на југу и неку територију око разореног града Бахмута на истоку, али до сада није постигла већи успјех против добро укопаних руских трупа.

Генералштаб Украјине: Руси покушавају да поврате изгубљене положаје

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да су руске снаге током протекла 24 сата безуспешно покушавале да напредују у правцу Купјанска и да поврате изгубљене положаје у Доњецкој области и Запорожју. 

Под јаком ватром руске авијације и артиљерије, украјинске трупе настављају да задржавају офанзиву Руса у области Авдејевке и Маринке, наведено је у извештају.

Тврди се да су руске снаге безуспјешно покушале да поврате изгубљене позиције на Бахмутском, Шахтјорском и Запорошком правцу. 

Истовремено, украјинске одбрамбене снаге настављају напредовање на правцу Мелитопоља и Берђанск, где утврђују своје позиције, наводи генералштаб.

Кијев: Најмање три особе рањене у руском нападу на Одесу

Најмање три особе рањене су у ноћашњем нападу на украјински лучки град Одесу, саопштио је начелник украјинског црноморског региона Олех Кипер.

''Као резултат непријатељског напада на Одесу, избило је неколико пожара, изазваних дијеловима ракете који су падали. Прозоре на зградама разбила је силина експлозије'', написо је Кипер на свом налогу на Телеграму.

Одеса је највећа украјинска лука и поморска база и више пута била је мјера руских напада дроновима и гранатирана, од како је Русија напустила споразум о извозу житарица Црним морем.

Руски ратни брод испалио је хице упозорења на теретни брод у Црном мору који је пловио ка украјинској луци. Ово је први пут да је Русија пуцала на трговачки брод изван Украјине од када је прошлог мјесеца напустила договор о житу уз посредовање УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана