УН: Глобално загријавање имаће негативан утицај на снабдијевање храном

Танјуг
УН: Глобално загријавање имаће негативан утицај на снабдијевање храном

ЖЕНЕВА - Глобално загревање ће вјероватно негативно утицати на снабдијевање храном у свијету, упозорио је предсједник Конференције о дезертификацији УН Ален-Ришар Донваи и додао да је недостатак воде постао пријетња пољопривреди брже него што се очекивало.

Свијет ће се вјероватно суочити са великим поремећајем у снабдијевању храном много прије него што температуре порасту за најављених 1,5 степени Целзијуса, упозорио је Донваи.

Он је истакао да се утицаји климатске кризе комбинују са несташицом воде и лошим пољопривредним праксама што глобално угрожава аграр, преноси Гардијан.

Донваи, бивши министар одбране Обале Слоноваче који је предводио прошлогодишњи самит УН Cop15 о дезертификацији, рекао је да се ефекти суше развијају брже него што се очекивало.

-Климатске промјене су пандемија са којом се морамо брзо борити. Погледајте колико брзо иде деградација климе – мислим да иде чак и брже него што смо предвиђали - рекао је он.

Проблеми пораста температура, топлотних таласа и интензивнијих суша и поплава, угрожавају сигурност хране у многим регионима света, упозорио је Донваи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана