Украјинске снаге гађају Харциск "хајмарсима"

ГС/Агенције
Специјална војна операција у Украјини, дан 328
Foto: РГ.ру | Специјална војна операција у Украјини, дан 328

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална војна операција у Украјини, дан 328. током ноћи је на истоку Украјине објављена ваздушна узбуна. Украјинске снаге гађале су Харциск у ДНР из вишецјевних ракетних система. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу обишао је групу трупа у зони специјалне операције. Украјинске трупе почеле су да граде линију одбране у Запорошкој области.

Суд у Кијеву одобрио хапшење Јануковича у одсуству

Суд у Кијеву одобрио је хапшење бившег предсједника Украјине Виктора Јануковича у одсуству, а у случају "Евромајдана", саопштила је данас Канцеларија генералног тужиоца Украјине, преноси РИА новости.

Како је саопштено из канцеларије државног тужиоца, Јануковић је са челницима Службе безбједности и Министарства унутрашњих послова Украјине, министром одбране и другим високим функционерима правосудних органа, од 18. до 20. фебруара 2014. године "без правног основа организовао употребу специјалних средстава, војне опреме, ватреног оружја за насилно сузбијање и растеривање демонстраната" током Евромајдана, масовних демонстрација које су почеле у новембру 2013. године, а након што је украјинска влада одбила да потпише споразум о ближој интеграцији с ЕУ.

Главни кијевски трг – Мајдан Незалежности (Трг независности), заузеле су присталице евроинтеграција 21. новембра 2013. године, одмах након владиног саопштења о суспензији потписивања споразума са ЕУ.

Касније је Мајдан постао епицентар сукоба снага безбједности и радикала, који је однео више десетина жртава.

У фебруару 2014. Врховна рада је смијенила предсједника Виктора Јануковича, који је био принуђен да напусти Украјину, а касније је за председника изабран Петро Порошенко.

Одговорност за смрт више од 100 људи нове украјинске власти "свалиле су" на свог политичког противника Јануковича и специјалну јединицу Министарства унутрашњих послова "Беркут", који негирају умијешаност у убиства, пренијела је руска агенција.

Украјинске снаге гађају Харциск "хајмарсима".

Омбудсман ДНР о маршевима удовица у Украјини: Зеленском је све теже да сакрива губитке

Владимиру Зеленском је све теже да сакрива губитке које трпи украјинска војска, број несталих војника ће наставити да расте, изјавила је омбудсман ДНР Дарја Морозова, коментаришући маршеве удовица у Украјини који се, како је рекла, све чешће одржавају у у украјинским областима.

Жене излазе на скупове да би од власти добили одговоре о несталим војницима.

Омбудсман сматра да ће од украјинских власти тешко добити одговоре, јер ће Кијев и даље наставити да заташкава ову тему на све начине.

Морозова је додала да је још 2015. године на седници минске хуманитарне подгрупе предложила да се оформи заједнички механизам за потрагу за несталима, али да су украјинске власти одбиле приједлог и зато ће се овај проблем сада само продубљивати.

„Раније се број несталих изражавао у стотинама, а сада у хиљадама ", написала је она.

Зеленски прихватио оставку савјетника шефа кабинета

Кабинет предсједника Украјине Владимира Зеленског прихватио је оставку Алексеја Арестовича са мјеста савјетника, пише лист „Украјинска правда" позивајући се на портпарола Зеленског Сергеја Никифорова.

„Канцеларија предсједника разрјешила је Арестовича дужности ванредног савјетника", наводи се у саопштењу на Телеграму листа.

Савјетник шефа канцеларије украјинског предсједника Алексеј Арестович објавио је раније на друштвеним мрежама да је припремио своју оставку.
 

Санкције САД против 25 лица због подривања демократије у Бјелорусији

Сједињене Државе уводе визна ограничења против 25 особа због подривања демократије у Бјелорусији, наводи се у саопштењу америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

„Стејт департмент објављује визна ограничења за 25 особа као одговор на кршење људских права и учешће у подривању демократије", наводи се у саопштењу.

Арестович поднио оставку

Савјетник украјинског предсједника Алексеј Арестович поднио је оставку након негодовања јавности због његових коментара да је украјинска противваздушна одбрана оборила руски пројектил од чије је експлозије, наводно, погинула 41 особа у Дњепру.

Арестович је на друштвеним мрежама објавио да подноси оставку након што је упутио јавно извињење и повукао је своје коментаре са "Телеграма", јавио је Ројтерс.

Украјинске ваздухопловне снаге саопштиле су да је стамбени комплекс у Дњепру погодио руски пројектил "КХ-22" за чије пресретање Кијев тврди да нема опрему.

"Упућујем искрено извињење жртвама и родбини, становницима Дњепра и свима који су погођени мојим преурањеним коментаром о разлогу удара руског пројектила у стамбену зграду", навео је Арестович.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко састао се у Давосу са њемачким вицеканцеларом и министром економије Робертом Хабеком, са ким је разговорао о војној помоћи Украјини.

„Срео сам се у Давосу са вицеканцеларом - њемачким министром привреде Робертом Хабеком. Разговарали смо о даљој подршци и помоћи. Конкретно, о предаји наоружања. Донијете су позитивне одлуке. Ускоро ће стићи добре вијести!", написао је Кличко на свом Телеграму.

Украјинске трупе припремају град Запорожје за уличне борбе, изјавио је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

„У предграђу су у току радови на стварању утврђених подручја, а у самом граду минирају се инфраструктурни објекти. Плус, тренутно се у неколико фабрика машина изводе озбиљни инжењерски радови на стварању склоништа за борце, складишта муниције и војне технике", објаснио је Рогов за Спутњик.

УН: У рату погинуло преко 7.000 цивила, стваран број "знатно већи"

Више од 7.000 цивила је погинуло је у Украјини од почетка рата прошлог фебруара, саопштила је Канцеларија високог комесара УН за људска права (ОХЦХР) у понедељак.

"Већина забиљежених цивилних жртава узрокована је употребом експлозивног оружја које може да утиче на широко подручје, а укључује гранатирање из тешке артиљерије, вишецјевне ракетне системе и ударе из ваздуха", наводи се у саопштењу ОХЦХР-а.

Канцеларија УН за права саопштила је да је потврдила 7.031 смрт цивила, али вјерује да је стварни број жртава "знатно већи" с обзиром да је неопходно потврдити многе извјештаје и прићи подручјима у којима се воде интензивне борбе.

Већина забиљежених смртних случајева цивила догодила се у областима које држи влада у Украјини - 6.536 у поређењу са 495 забиљежених у областима под контролом руских снага. ОХЦХР није приписао одговорност за смрт.

Украјина каже да би број убијених цивила могао да достигне десетине хиљада. Обје стране негирају да су циљале цивиле.

Шојгу обишао руске војнике на фронту

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обишао је руске трупе укључене у борбе у Украјини.

Шојгу је захвалио војницима који, како је истакао, храбро извршавају задатке у зони "специјалних војних операција" и уручио им државна признања за њихову посвећеност и херојство, наводи се у саопштењу Министарства у својој апликацији за размену порука Телеграм

У Дњепру се трага за још 25 особа

Украјинске службе за хитне случајеве саопштиле су да се 25 особа и даље води као нестало након ракетног напада на стамбени блок у Дњепру током викенда у којем је погинуло најмање 40 људи, укључујући троје дјеце.

Наводи се да је 39 особа спасено, укључујући шесторо дјеце. 

Погинуло је 40 људи, укључујући троје дјеце. Повријеђено је 79 особа, међу којима 16 деце.

Како је додаје, пријављен је нестанак 47 особа, од којих је 18 пронађено мртво, четири су живе код родбине или у болницама, а трага се за још 25.

У Марјинки су очишћене све вишеспратнице и њих контролишу јединице Оружаних снага Русије, саопштио је в.д. шефа ДНР Денис Пушилин.

Према његовим ријечима, Марјинка ће у најскорије вријеме прећи под контролу руских снага.

Пушилин је додао и да је жељезничка станица Сол у области Соледара прешла под пуну контролу руских снага.

Соледар је потпуно ослобођен, потврдио је штаб територијалне одбране ДНР.

Начелник генералштаба Велике Британије Патрик Сандерс сматра да ће испорука тенкова „челенџер 2"Украјини привремено ослабити британску војску, преноси „Радио тајмс".

Осим тога, британски војсковођа сматра да ће слање тенкова Кијеву „оставити празнину" у британским резервама и отежати Лондону испуњавање обавеза у НАТО-у. Сандерс је такође напоменуо да постоји забринутост у британским оружаним снагама у вези са овом одлуком.

„Сигурно је да ће нас предаја ових средстава привремено ослабити као армију", рекао је Сандерс.

„Тајмс" напомиње да се у британским војним круговима такве изјаве начелника генералштаба сматрају као позив Министарству одбране да попуни средства која се предају Украјини, а Министарству финансија да издвоји средства за попуњавање залиха.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана