Осујећен покушај пробоја украјинских диверзаната у Брјанску област

ГС/Агенције
Foto: Илустрација

МОСКВА; КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 538. дана. Системи противваздушне одбране јутрос су уништили три украјинска дрона изнад Калушке области, саопштило је руско Министарство одбране, док Кијев упозорава да су Руси лансирали велику групу дронова према украјинској луци Измаил на Дунаву, кључној за извоз жита.

Јенсен: Није требало да говорим о уступању територије Украјине Русији у замјену за чланство у НАТО

Шеф кабинета генералног секретара НАТО Стијан Јенсен сматра да није требало да говори о уступању територије Украјине Русији у замјену за чланство у НАТО, пише лист Верденс Ганг.

„Моја изјава о овом питању била је дио шире дискусије о могућим будућим сценаријима у Украјини и нисам то требало да кажем. Било је погрешно", рекао је он.

Стијан Јенсен је раније саопштио да би Украјина могла да добије чланство у алијанси у замјену за уступање дијела своје територије Русији.

Осујећен покушај украјинске диверзантске групе да се пробије у Брјанској области

У Брјанској области осујећен је покушај украјинске диверзантске групе да се пробије на територију области.

Четворица диверзаната су ликвидирана, саопштио је ФСБ. 

Пронађено је инострано оружје, експлозивне направе и навигације, као и ФПВ дронови са наљепницама "власништво ФСБ Русије".

Претпоставља се да је група припремала провокацију и диверзије на руској територији.

Подољак: Прекинути сваку директну комуникацију са руским руководством

Михаил Подољак, виши савјетник украјинског предсједника, позвао је да се прекине "свака директна комуникација" са највишим руским руководством, јер сматра да је то начин да се "убрза поштен крај рата".

Притом, није прецизирао да ли ту мисли на Украјину, њене савезнике, или обе стране.

Рогов: Украјинска војска спрема нов покушај великог продора на запорошком фронту

Украјинска војска спрема нов покушај великог продора на запорошком фронту, изјавио је за Спутњик лидер запорошког покрета „Заједно са Русијом" Владимир Рогов.

„Зеленском остаје све мање времена да покаже Западу успјех своје контраофанзиве, зато ће Оружане снаге Украјине прије јесење сезоне киша предузети нов покушај великог продора на запорошком фронту", истакао је Рогов.

Према његовим ријечима, украјинске снаге последњих мјесеци на запорошком фронту нису успјеле да пробију прву линију одбране и пробију се до обале Азовског мора, како су жељеле.

Саговорник је истакао да су најизвеснији правци у којима би украјинске снаге могле да покушају нов продор подручје Времјовска према Старомлиновки, ореховски правац код Работина или форсирање Дњепра на подручју Запорошке нуклеарке.

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:

Западна група снага руске војске извела је офанзиву у купјанском правцу и побољшала положаје дуж ивице прве линије фронта;

Оружане снаге Русије су током претходног дана одбиле два напада украјинске војске на подручју насеља Работино и Вербово у запорошком правцу;

Оружане снаге Русије одбиле су девет напада украјинске војске у ЛНР и Харковској области;

ПВО средства Русије у близини Новотроицког у ДНР оборила су украјински авион Су-25;

Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 85 војника у купјанском правцу;

Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 250 војника у доњецком правцу, руска војска одбила је 5 напада;

Украјинске снаге током дана у јужнодоњецком правцу изгубиле више од 140 војника;

Оружане снаге Украјине изгубиле су у току претходног дана готово 55 војника у краснолиманском правцу;

Оружане снаге Русије на подручју Торецка у ДНР уништиле су складиште муниције 24. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;

Оружане снаге Русије уништиле су радарску станицу ЦТ-68 за откривање, препознавање и праћење ваздушних мета на подручју Первомајског;

Оружане снаге Русије уништиле су два складишта муниције Оружаних снага Украјине на подручју насеља Кирово у Запорошкој области;

Руска ПВО средства пресрела су 4 пројектила „хајмарс", 2 пројектила „ураган" и оборила 26 украјинских дронова у зони специјалне операције,Украјинска војска је током претходног дана изгубиле готово 170 војника у запорошком правцу.

Салдо: Од почетка августа више од 400 украјинских војника је убијено или рањено на херсонском дијелу фронта

Од почетка августа више од 400 украјинских војника је убијено или рањено на херсонском дијелу фронта, рекао је в.д. лидера Херсонске области Владимир Салдо коментаришући украјинске губитке.

Литванија затвара два гранична прелаза са Бјелорусијом

Влада Литваније саопштила је да је одлучила да затвори два од шест граничних прелаза у земљи са Бјелорусијом због "геополитичких околности", само неколико недеља након што су припадници приватне војне групе "Вагнер" стигли у Бјелорусију

Два сеоска прелаза, која нису користила комерцијална возила, биће затворена од петка, саопштила је Литванија.

Сусједна Пољска је ове године затворила све граничне прелазе са Бјелорусијом осим једног након затварања новинара пољског поријекла и протјеривања пољских дипломата.

Летонска гранична служба је саопштила јуче да је затражила помоћ војске и полиције за обезбјеђивање границе са Бјелорусијом, послије 96 покушаја илегалног преласка у 24 сати.

Украјинске службе први пут преузеле одговорност за нападе на Кримски мост

Украјинске безбједносне службе први пут су отворено преузеле одговорност за напад дроновима на Кримски мост, пошто су Си-Ен-Ен-у доставиле ексклузивни снимак који приказује тренутак у јулу када су користиле експериментални поморски дрон за напад на Кримски мост, пружајући нове детаље и упозоравајући да ће услиједити још таквих напада.                   

У нападу 17. јула оштећене су коловозне траке на Кримском мосту, а руске власти су тада  саопштиле да су погинула два цивила.

Шеф Службе безбједности Украјине (СБУ) Васил Маљук рекао је за Си-Ен-Ен да је дрон који је коришћен у том нападу назван "Морска беба", да поморски дронови представљају јединствени изум СБУ и да ниједна приватна компанија није била у то укључена.

Маљук је истакао да је поморским дроновима изведен и успјешни напад на велики руски јуришни брод "Оленгорски Горњак" у руској поморској луци Новоросијск, као и на руски танкер СИГ, мислећи при том на нафтни танкер СИГ погођен у Црном мору, за који украјински званичници тврде да је превозио гориво за руску војску.

СБУ је Си-Ен-Ен -у доставио видео снимак јулског напада на којем се види екран поморског дрона у тренуцима прије него што је избацио до 850 килограма експлозива на један од бетонских стубова Кримског моста.

Служба је доставила и два видео снимка на којима се види тренутак удара поморског дрона на дионицу пута моста, а затим још једна експлозија око пет минута касније, из супротног правца.

"Радимо на низу нових занимљивих операција, укључујући и воде Црног мора. Обећавам вам, биће узбудљиво, посебно за наше непријатеље", навео је Маљук.

Маљук је такође преузео одговорност за први напад на Кримски мост 8. октобра прошле године, али је одбио да саопшти детаље.

Он је рекао да је јулски напад дроном био производ вишемјесечних припрема и да је то била заједничка операција са украјинском морнарицом.

"У завршној фази припрема нисмо могли ни да размишљамо о спавању или храни", рекао је Маљук за Си-Ен-Ен.

Навео је да се поморски дронови производе у подземном производном погону на територији Украјине.

Украјина: У руским нападима дроновима оштећени силоси за жито у Измаилу

У руским ваздушним ударима дроновима на југ Украјине извршеним током ноћи оштећени су силоси за жито и складишта у Измаилу, једној од рјечних лука на Дунаву која је кључна за извоз жита, рекао је данас начелник Одеске области Олех Кипер.

Кипер је написао на Телеграму да су извршена два руска напада дроновима на Одеску област, а да су главна мета били лучка и житна инфраструктура. Фотографије које је објавио Кипер показују уништене зидове складишних објеката и гомиле разбацаног жита и сунцокрета.

Ваздухопловство Украјине саопштило је да је уништило 13 дронова које је Русија лансирала изнад Одеске и Николајевске области на југу земље, пренео је Ројтерс.

Маљар: Украјинске снаге преузеле село Урожајне у Доњецкој области

Украјинске снаге преузеле су село Урожајне у Доњецкој области од руских снага и учврстиле су се на периферији тога насеља, изјавила је данас замјеница украјинског министра одбране Хана Маљар.

Она је написала на Телеграму да је Урожајне ослобођено и да су се украјински војници укопали на периферији тог насеља.

Ројтерс није могао независно да провјери те наводе, а ни Русија се није огласила. Жестоке борбе вођене су посљедњих дана у и око села Урожајне и Старомајорске, око 96 километара југозападно од Доњецка, који држи Русија.

Кијев: Руси дроновима гађали Измаил, кључну луку за извоз жита

Украјинске ваздушне снаге саопштиле су данас да је руска страна лансирала велику групу дронова према украјинској луци Измаил на Дунаву, у близини границе са Румунијом, која је кључна за извоз жита.

На друштвеним медијима објављено је да се паљба система противваздушне одбране чула у области код тог града и луке Рени, такође на Дунаву, преноси Ројтерс.

У јужном дијелу Одеске области упозорење на ваздушну опасност било је на снази око сат времена.

Преко украјинских лука на Дунаву обављао се извоз око четвртине украјинског жита пре него што се Русија повукла из споразума који је омогућавао безбjедан пролаз бродова кроз Црно море.

Од тада су луке на Дунаву постале главна излазна тачка, а жито се баржама шаље до румунске црноморске луке Констанца, одакле наставља пут.

Почетком августа, руски напад на Измаил довео је до пораста циена хране на глобалном нивоу, наводи Ројтерс.

МО Русије: Три украјинска дрона уништена изнад Калушке области

Руско Министарство одбране саопштило је да су системи противваздушне одбране јутрос уништили три украјинска дрона изнад Калушке области и да није било жртава нити штете.

- Данас око пет часова по московском времену осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад са три беспилотне летјелице на објекте у Калушкој области - наведено је у саопштењу.

Руски ПВО системи су благовремено открили и уништили све беспилотне летјелице, преноси агенција РИА Новости.

Калушка област се на сјевероистоку граничи са Московском облашћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана