Премијер Пољске: Запад се уморио од Украјине; Кијев хоће да забрани канонску цркву

ГС/Агенције
Премијер Пољске: Запад се уморио од Украјине; Кијев хоће да забрани канонску цркву

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 330 дана. Мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за украјинске ратне злочине тврди да су украјинске оружане снаге гранатирале у посљедња 24 сата већи број цивилних насеља у Доњецкој Народној Републици 41 пут, испаливши 274 пројектила. Украјина је данас апеловала на западне савезнике да пожуре са испоруком тенкова и противваздушне одбране.

Премијер Пољске Матеуш Моравецки признао је да је Запад “уморан” од Украјине, али Пољска жели да оживи ову тему.

„Видим у западном свијету пад интересовања за оно што се дешава ван наше источне границе. Ми Пољаци треба да оживимо дискусију о Украјини, о томе колико је битна борба против Русије, јер се Запад све више замара од онога што је дешава тамо”, рекао је Моравецки новинарима.

Он је додао да је „веома важно да јавно мњење на Западу разумије та да се овдје одлучује о будућности Европе, ако не и свијета”.

Моравјецки је дан раније већ примјетио да су западне земље уморне од помоћи Украјини.

Влада Украјине поднијела је парламенту закон који је припремљен на захтјев предсједника Владимира Зеленског и који има за циљ забрану канонске Украјинске православне цркве ако украјинске власти пронађу да да је повезана са Русијом, наводи се на сајту Врховне раде.

Иницијатор приједлога закона, регистрованог у Раду у четвртак је премијер Украјине Денис Шмигал.

Представник владе у Врховној ради Тарас Мељничук написао је на свом Телеграм каналу да предложени закон предвиђа измјене и допуне важећег законодавства земље, које „онемогућавају рад вјерских организација у Украјини, чији центар ( управа) се налази ван Украјине у држави која врши оружану агресију против Украјине” (украјинске власти званично називају Русију „земљом агресором”).

У Запорошкој области руска војска је преузела оперативну контролу над 4 насеља у близини града Орехово, рекао је Владимир Рогов, члан администрације области, напомињући да је ово „локални успјех”.

Литванија намјерава да Украјини испоручи десетине противавионских топова Л-70 са десетинама хиљада муниције, хеликоптере Ми-8, наводи се у заједничком саопштењу више Земље НАТО-а након састанка представника алијансе у естонском граду Тапа.

Укупна вредност пакета војне помоћи биће 125 милиона евра.

Министри одбране Естоније, Велике Британије и Литваније, као и војни представници Шпаније, Холандије, Летоније, Пољске, Немачке, Словачке, Данске и Чешке разговарали су у четвртак у естонском граду Тапа о испорукама наоружања Украјини.

Шеф војног комитета НАТО-а Роб Бауер подржао је испоруку тенкова Украјини „за рјешавање постављених задатака”.

„Украјини су потребни тенкови за рјешавање постављених задатака, свако оружје је корисно у рату”, рекао је он послије састанка војног комитета НАТО-а на нивоу начелника Генералштабова.

Са своје стране, командант здружених снага НАТО-а у Европи Кристофер Каволи, одговарајући на питање о важности снабдјевања Украјине тенковима западне производње, примјетио је да је, по његовом мишљењу, „важна равнотежа система наоружања”, а не системи неке одређене производње или типа.

Ханделсблат: Концерн Рајнметал спреман је да преда Украјини током ове године више од 100 тенкова “леопард”

Шеф војног комитета НАТО-а адмирал Роб Бауер изјавио је да опасност од сукоба између НАТО-а и Русије остаје, без обзира на исход сукоба у Украјини.

„Вјерујем да се сви слажу са чињеницом да ће Русија, без обзира на исход сукоба, имати исте амбиције... дакле, пријетња не нестаје”, рекао је Бауер, одговарајући на питање новинара након састанка Војни комитет НАТО-а, да ли опасност од сукоба остаје савезништво са Русијом.

Британија шаље Украјини 600 ракета „бримстон”

Министар одбране Велике Британије Бен Волес је изјавио да ће Велика Британија послати Украјини 600 високопрецизних ракета „бримстон”.

„Планирамо да пошаљемо још 600 ракета ‘бримстон’, што је веома важно за Украјину”, рекао је Волес након састанка са министром одбране Естоније Хано Певкуром. Он сматра и да ће конфликт у Украјини дуго трајати, као и да НАТО земље морају бити спремне да планирају војну подршку за наредне године.

Руска војска прешла у локалну офанзиву у Запорошкој области

Руска војска прешла је у локалну офанзиву у области града Орехов у Запорошкој области, изјавио је представник регионалне администрације Владимир Рогов.

„Наше снаге прешле су у локалну офанзиву у области града Орехов, који су привремено окупирале украјинске снаге”, рекао је Рогов.

Према његовим ријечима, линија фронта на ореховској дионици незнатно је помјерена, а украјинске снаге су биле приморане да се повуку на резервне положаје.

„Наша војска задржава заузете позиције. Територија Запорошке области, која је ослобођена од украјинских милитаната, постепено се повећава”, нагласио је Рогов.

Он је ове седмице рекао за Спутњик да је украјинска војска, која се недавно припремала за офанзиву у Запорошкој области, почела да се припрема за одбрану и да убрзано гради утврђења.

Патријарх Кирил: Покушаји уништења Русије могу довести до свјетске катастрофе

Било какви покушаји да се уништи Русија могли би да донесу катастрофу цијелом свијету, изјавио је партијарх московски и цијеле Русије Кирил.
Он је након литургије поводом Богојављења рекао да су и Русија и међународна заједница изложене "огромним пријетњама".
Према ријечима патријарха, коријен проблема је што поједини "бијесни људи" вјерују да Русија, која има моћно оружје и насељена је екстремно снажним људима који се никада не предају непријатељу и увијек буду побједници, може бити побијеђена у тренутним околностима.
Кирил је навео да није могуће Русима наметнути одређене вриједности које се не могу ни назвати вриједностима како би били као сви други и поштовали оне који имају моћ да контролишу већи дио свијета, јавила је "Раша тудеј".
-Молимо се Господу да просвијетли те бијесне људе и помогне им да разумију да ће било каква жеља да се уништи Русија значити крај свијета - истакао је патријарх Кирил.

ЕП тражи формирање специјалног међународног трибунала за злочине Русије у Украјини

Европски парламент (ЕП)  усвојио је данас резолуцију којом се позива на „формирање специјалног међународног трибунала за наводне руске злочине у Украјини“.

У резолуцији посланици траже да „руско политичко и војно руководство буде позвано на одговорност за злочин агресије на Украјину“.

ЕП наводи да „злочини које су починиле руске снаге у Бучи, Ирпину и многим другим украјинским градовима откривају бруталност рата и наглашавају важност координисане међународне акције како би се они који су одговорни довели пред лице правде по међународном праву“.

Посланици позивају ЕУ да, „у блиској сарадњи са Украјином и међународном заједницом, подстакне стварање специјалног међународног суда за кривично гоњење руског политичког и војнофг руководства и савезника Москве“.

Оснивање трибунала би, тврде посланици ЕП, „попунило вакуум у међународном кривичном правосуђу и допунило истражне напоре Међународног кривичног суда, јер тренутно не може да истражује злочин агресије када је у питању Украјина, а политичко и војно руководство у Русији и Белорусији, како се наводи, морају да одговарају“.

Напомињући да тачни модалитети и састав специјалног трибунала тек треба да се утврде, посланици наглашавају да он мора имати надлежност да истражује не само Владимира Путина и политичко и војно руководство Русије, већ и бјелоруског предсједника Александра Лукашенка и њему блиске.

Орбан: Санкције ЕУ према Русији повећавају енергетску кризу у Европи

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да санкције ЕУ према Русији настављају да повећавају енергетску кризу у Европи и да Влада Мађарске мора у вези са тим да предузме мјере да заштити домаћинства од инфлације.

-Санкције само погоршавају енергетску кризу, али ћемо учинити све да заштитимо мађарска домаћинства од раста цијена. То је била главна тема састанка владе у сриједу - написао је Орбан на Твитеру.

Русија забранила улаз за још 31 особу са Новог Зеланда

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да је списку особа са Новог Зеланда којима је забрањен улаз у Руску Федерацију додато још 31 име, међу којима су новинари, јавне личности, укључујући и партнера актуелне премијерке Новог Зеланда Џасинде Ардерн.

-Као одговор на нове санкције против руских физичких и правних лица, које је увела влада Новог Зеланда, у оквиру русофобичне кампање „колективног Запада“, улазак у нашу земљу на неодређено вријеме затворен је за још 31 Новозеланђанина који промовишу антируску агенду и подржавају режим у Кијеву - наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Кулеба: Десет одраслих и шесторо дјеце остају у болници након пада хеликоптера

Гувернер Кијевске области Олексиј Кулеба рекао је да је 10 одраслих и шесторо дјеце остало у болници због повреда задобијених јуче у паду хеликоптера у граду Бровари у Украјини.

-Мкесто гдке је хеликоптер пао је очишћено. На оштећеном објекту у блиској будућности биће поправљени прозори и врата. Дкеца из оштећеног вртића сада су пребачена у оближње предшколске установе, уважавајући жеље родитеља - написао је Кулеба у објави на друштвеној мрежи Телеграм.

Најмање 14 особа, укључујући и једно дијете, погинуло је јуче када се хеликоптер срушио у близини вртића у кијевском предграђу Бровари.

У паду хеликоптера погинули су и министар унутрашњих послова Монастирск и његов први замјеник.

Шведска шаље артиљаријске системе Арчер и 50 оклопних возила Украјини

Замјеница премијера Шведске Еба Буш, саопштила је данас да је влада те земље одобрила нови пакет војне помоћи Украјини који ће укључивати оклопна борбена возила пјешадије, као и испоруку артиљеријског система “Арчер”.

Шведска ће послати око 50 оклопних борбених возила пјешадије типа “ЦВ90”, рекла Буш на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Влада није прецизирала колико ће артиљеријских система “Арчер” испоручити Украјини.

Медведев: Пораз Русије у Украјини би могао да изазове нуклеарни рат

Замјеник предсједника руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев изјавио је данас да би пораз Русије у Украјини могао да изазове нуклеарни рат који је у складу са руском нуклеарном доктрином.

-Сутра, у НАТО бази „Рамштајн“ у Њемачкој, велики војни лидери ће разговарати о новим тактикама и стратегијама, као и о снабдијевању Кијева новим тешким наоружањем и ракетним системима. То ће се све десити након Форума у Давосу, гдеј су слабашни политички забављачи понављали, као мантру – „Да би се постигао мир, Русија мора да изгуби'“ - навео је Медведев на Телеграму, преноси “Гардијан”.

Он је додао да ниједној великој сили на памет није пала једна мисао.

-Нико од њих није дошао до основног закључка: пораз нуклеарне силе у конвенционалном рату може да изазове нуклеарни рат. Нуклеарне силе нису изгубиле велике конфликте од којих зависи њихова судбина. Ово би требало да је јасно свима. Чак и западним политичарима који су задржали неки траг интелигенције. Руска нуклеарна доктрина ограничава коришћење оружја само у одређеним ситуацијама. Али, ако ако ствари постану критичне по националну безбедност Руске Федерације, онда имамо управо једну такву ситуацију - поручио је Медведев.

Песков: Нове испоруке оружја Украјини могу довести до подизања нивоа сукоба

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас да нове испоруке оружја Украјини не иду у корист паневропској безбједности и могле би довести до подизања нивоа сукоба.

Песков је то рекао, коментаришући изјаву амбасадора Русије у Вашингтону, Анатолија Антонова, који је раније казао да Војска Русије неће оставити без одговора евентуалне нападе на руску територију, укључујући и Крим, преноси РИА.

"Наравно, ова расправа се односи и на прихватљивост снабдијевања Украјине оружјем које ће јој омогућити да удари на руску територију, иако Украјина и поред тога има оружје којим непрестано, свакодневно удара на руску територију. То је потенцијално изузетно опасно, то ће значити довођење сукоба на нови квалитативни ниво, што, наравно, неће слутити на добро у смислу глобалне и паневропске безбједности", рекао је Песков.

Антонов је раније рекао да ће Русија уништити свако оружје које Американци и њихови савезници испоруче Украјини и да ће снабдијевање Украјине оружјем само довести до више цивилних жртава.

Како наводи РИА, према писању америчких медија, Вашингтон би овог петка могао да усвоји још један велики пакет војне помоћи Украјини.

Нове испоруке оружја вјероватно ће најавити и друге западне земље, чији ће се војни лидери сутра састати у војној бази "Рамштајн" у Немачкој.

Ројтерс је раније пренио да ће једна од тема разговора током састанка бити и потенцијална испорука њемачких тенкова типа "Лепард" Украјини.

Украјина: Запад да пожури са слањем тенкова, немамо времена

Украјина је данас апеловала на западне савезнике да пожуре са испоруком тенкова и противваздушне одбране, наводећи да се одлагање испоруке плаћа украјинским животима.

-Немамо времена, свијет нема времена овог пута - навео је на Телеграму шеф кабинета украјинског предсједника Андриј Јермак.

Западни савезници ће се сутра састати у војној бази "Рамштајн" у Њемачкој, како би разговарали о томе да ли ће Берлин дозволити да се немачки тенкови "леопард" испоруче Украјини, пренио је Ројтерс.

-Питање испоруке тенкова за Украјину мора да се ријеши што прије. Као и питање испоруке додатних противваздушних система. Ту спорост плаћамо животима украјинског народа, не би требало да буде тако - рекао је Јермак.

Антонов: Вашингтон наводи Кијев на терористичка дјела

Амерички Стејт департмент својим изјавама о Криму, заправо, наводи украјинске власти да спроведу терористичка дјела у Русији, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Он је прокоментарисао саопштења портпарола Стејт департмента Неда Прајса у вези са стварном могућношћу да Оружане снаге Украјине гађају Кримско полуострво америчким оружјем.

-Примјећујемо да реторика америчких званичника постаје све милитантнија. Стејт департмент, кроз саопштења која су лишена реалности да је Крим Украјина и да Оружане снаге Украјине могу да користе америчко оружје за одбрану територије, заправо, наводи власти у Кијеву да врше терористичка дјела у Русији - рекао је Антонов.

Према његовим ријечима, “криминалци у Кијеву” ће, када чују такве изјаве из Вашингтона, поново осјетити потпуну попустљивост, а ризик од ескалације сукоба ће само бити већи, пренио је ТАСС.

Антонов је нагласио да амерички новинари “подржавају такав став администрације САД и оправдавају нападе кијевског режима на Крим”.

-Речено је да би амерички системи вишецијевних ракетних бацача ХИМАРС и, у будућности, борбена пјешадијска возила “бредли“ могли бити укључени у офанзиву у правцу Крима. Коментатори наивно вјерују да Русија неће одговорити на нападе на своју територију - додао је Антонов.

Бајден изразио саучешће породицама погинулих у паду хеликоптера у Украјини

Предсједник САД Џозеф Бајден изразио је саучешће породицама жртава хеликоптерске несреће у Украјини и додао да ће САД одати почаст погинулом министру унутрашњих послова Денису Монастирском који је, како је рекао, ''у континуитету био посвећен очувању демократије у Украјини''.

Ројтерс преноси да је Бајден „похвалио напоре Монастирског у борби против руске агресије и залагању за јачање украјинске демократије“.

- Поштоваћемо то насљеђе кроз напоре да ојачамо украјинске институције, као и нашем партнерству са народом Украјине да заједно одржимо пламен слободе -  навео је Бајден.

Најмање 14 особа, укључујући и једно дијете, погинуло је јуче када се хеликоптер срушио у близини вртића у кијевском предграђу Бровари, пренео је раније Ројтерс.

У паду хеликоптера погинули су и министар унутрашњих послова Монастирск и његов први заменик.

УНХЦР: Готово осам милиона људи из Украјине стигло у Европу од почетка рата

Готово осам милиона избјеглица из Украјине стигло је у земље Европе откако је прошлог фебруара та земља ушла у војни сукоб са Русијом, саопштио је Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР).

У саопштењу се наводи да се током претходне седмице тај број повећао за 10.571, преноси ТАСС.

УНХЦР је саопштио да је од 24. фебруара 2022. до 17. јануара 2023. највише људи уточиште потражило у Русији, односно њих 2.852.395. На другом мјесту је Пољска са 1.563.386 људи, а на трећем Њемачка са 1.021.667 људи.

Тачан број људи који су напустили Украјину од почетка рата, према наводима УНХЦР-а, износи 7.977.980.

ТАСС наводи да је у Чешку стигло 482.049 људи, у Италију 167.925, Шпанију 161.012, а у Велику Британију 155.500 људи.

Мисија ДНР:  Украјинске снаге испалиле 274 пројектила на насеља

Украјинске оружане снаге гранатирале су у посљедња 24 сата већи број цивилних насеља у Доњецкој Народној Републици 41 пут, испаливши 274 пројектила различите врсте муниције, саопштила је Мисија ДНР при Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за украјинске ратне злочине (ЈЦЦЦ).

У саопштењу се наводи да је артиљеријска паљба вршена из цијевне артиљерије калибра 152 и 155 милиметара, укупно 274 пројектила и да је у украјинским нападима рањен становник насеља Горловка, преноси ТАСС.

Како се наводи, под ватром су била насеља Александровка, Докучајевск, Доњецк, Горловка, Кестен, Макејевка, Минералное, Пантелејмоновка, Старомихајловка, Јаковлевка, Јасиновата.

Логвинов. У саопштењу се истиче да су од артиљеријске паљбе оштећене 23 куће у Докучајевску, Доњецку и Горловки.

Логвинов :Нови стални представник Русије при ЕУ биће именован кад Европа покаже спремност

Вршилац дужности сталног представника Руске Федерације при ЕУ Кирил Логвинов изјавио је да ће вријеме именовања новог сталног представника Русије при ЕУ зависи од спремности Брисела за политички дијалог на задовољавајућем нивоу.

-Што се тиче именовања новог представника, то зависи прије свега од тога када ће ЕУ показати спремност за политички дијалог, чији би ниво и садржај подразумијевао од нас да именујемо сталног представника за комуникацију с Бриселом - рекао је Логвинов.

Руски предсједник Владимир Путин је у септембру 2021. године разријешио Владимира Чижова са дужности сталног представника Русије при ЕУ, а од тада Русија није именовала новог сталног представника, преноси ТАС С.

МСП Канаде позвало амбасадора Русије због напада у Дњепру

Министарка спољних послова Канаде Мелани Џоли изјавила је да је њено министарство позвало руског амбасадора у Отави да изрази протест и осуди руске нападе на цивиле у Украјини, укључујући и напад изведен у Дњепру у којем је погинуло најмање 45 људи.

Министарка Џоли је у разговору са новинарима у Торонту истакла да је руски амбасадор позван како би му се "јасно, у очи" пренијела порука да Канада не прихвата огољену бруталност недавних руских напада на цивиле у Дњепру, наводи Ројтерс.

-Канада је том приликом осудила и антисемитске коментаре шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова - рекла је Џоли.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана